Eveniment

Constantinescu: Hidroelectrica va acoperi "gaurile" din noul mamut energetic de stat

11.04.2008, 20:16 20

Infiintarea companiei energetice proiectata de Guvern va duce la aparitia unei oligarhii in sectorul energetic si totodata prejudiciaza dezvoltarea Hidroelectrica prin "sifonarea fondurilor ei" catre alte firme mai putin eficiente care vor fi incluse in compania de stat, considera Institutul pentru Studiul Amenajarii si Folosirii Resurselor de Energie (IRE).
"Nu avem nevoie de oligarhi, ca in alte zone din economie, ii construim acum?", a declarat ieri Jean Constantinescu, presedintele IRE si fost presedinte al Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei, in cadrul unui seminar pe teme energetice.
Reprezentantii Ministerului Economiei si Finantelor (MEF) spun ca Guvernul a luat decizia infiintarii unei mari companii de stat, nu ministerul, si sunt in mare parte de acord cu declaratia lui Constantinescu.
Totodata, acestia trag un semnal de alarma in legatura cu preluarea principalelor active energetice din portofoliul MEF si trecerea lor in portofoliul Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), preluare care anihileaza practic rolul ministerului de strateg energetic in ceea ce priveste piata locala.
Proiectul de hotarare de guvern referitor la infiintarea acestei companii, publicat pe siteul AVAS, prevede ca Electrica, cel mai mare distribuitor si furnizor local, va prelua Hidroelectrica, cel mai ieftin producator de stat, impreuna cu complexurile energetice Turceni si Rovinari. Astfel, MEF mai pierde o companie importanta, Hidroelectrica, prin mutarea acesteia in portofoliul AVAS. Singurul activ cu adevarat important pe partea de energie electrica ramas in mainile ministerului este Nuclearelectrica, dar, cu toate acestea, MEF continua sa faca strategii pentru companii care nu-i mai apartin. "Ce a publicat AVAS nu este decat o nota contabila, un document complet netransparent in care nu se spune nimic. Hidroelectrica va suferi enorm prin sifonarea fondurilor sale pentru acoperirea gaurilor din alte parti", spune Jean Constantinescu, analist independent.
Prezent la seminar, seful Directiei de politici energetice din MEF, Alexandru Sandulescu, s-a declarat de acord cu cea mai mare parte a afirmatiilor lui Constantinescu.
"Este o intrebare foarte importanta la care deocamdata nu s-a gasit un raspuns: de ce aceasta companie se trece in subordinea AVAS si nu a MEF care pana la urma este responsabil de strategia energetica, de realizarea programului de iarna si altele? Prin transferul Hidroelectrica in subordinea Electrica, MEF isi pierde toata autoritatea", a spus Sandulescu.
Cu toate acestea, reprezentantii AVAS spun ca administratorii unei companii dicteaza eficienta acesteia si nu structura actionariatului.
"Domnul director din MEF probabil este acolo de pe vremea comunismului si crede ca si in prezent se mai practica acele povesti fru-moase in care dai telefon conducerii si ii spui ce sa faca si cum sa faca", a spus Teodor Atanasiu, presedintele AVAS, citat de Mediafax.
Ion Lungu, reprezentantul CEZ Oltenia si totodata presedintele Asociatiei Nationale a Furnizorilor de Energie Electrica din Romania, a afirmat ca o companie energetica integrata precum grupul ceh CEZ (folosit ca model de premierul Calin Popescu-Tariceanu in discursurile despre compania integrata - n.r.) ar trebui sa vanda pe bursa toata energia produsa.
"Sa faca ce face CEZ in Cehia, unde este obligat sa vanda toata energia pe bursa. Aceasta concentare va impiedica competitia pe piata, iar dorinta furnizorilor este sa fie respectate regulile pietei", a spus Lungu.
La randul sau, fostul ministru al industriilor Dan Ioan Popescu a afirmat ca infiintarea companiei integrate este "o greseala" care nu solutioneaza problemele din sectorul energetic.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO