Eveniment

Consiliul Investitorilor Străini este îngrijorat de impactul impozitului pe cifra de afaceri. Preşedintele FIC, Daniel Anghel: „În majoritatea ţărilor este o practică inexistentă”

Consiliul Investitorilor Străini este îngrijorat de...

Autor: Valeriu Dănilă

26.10.2023, 18:42 158

Reprezenanţii FIC (Consiliul Investitorilor Străini) s-au întâlnit pe 25 octombrie cu membrii au guvernului româniei, inclusiv cu premierul Marcel Ciolacu, unde au discutat „cu privire la măsura de impozitare a cifrei de afaceri şi impactul acesteia asupra economiei, dar şi o serie de recomandări care ar putea diminua dezechilibrele sistemului de impozitare şi care ar conduce la evitarea unor situaţii de blocaj în economie. Totodată, FIC a salutat prorităţile asumate de guvern pentru instituţiile din domeniul fiscal: digitalizarea în ritm accelerat a ANAF şi reorganizarea Ministerului Finanţelor pentru creşterea gradului de colectare la bugetul de stat. Discuţiile privind noile măsuri fiscale vor continua la nivel tehnic împreună cu reprezentanţii autorităţilor competente pentru a identifica cele mai bune soluţii şi pentru a aduce clarificări, dar şi pentru a contribui la conturarea normelor de aplicare”, se arată în comunicatul emis de Consiliul Investitorilor Străini.

“Înţelegem contextul macroeconomic în care ne aflăm, cunoaştem eforturile Guvernului de reducere a deficitului bugetar şi susţinem planul de reformă fiscală aşa cum este menţionat în PNRR (eliminarea excepţiilor, mărirea bazei de impozitare, etc.). Însă la ceea ce nu ne-am aşteptat a fost impozitul pe cifra de afaceri pentru că în majoritatea ţărilor este o practică inexistentă, cu doar câteva excepţii din Africa si Asia, şi doar pentru anumite sectoare şi limitat în timp pentru Polonia şi Ungaria. Marjele de profitabilitate nu sunt direct proporţionale cu mărimea cifrei de afaceri, ci depind de specificul industriei în care activează companiile, precum şi de condiţiile de piaţă. Pot fi companii cu cifre de afaceri foarte mari, dar care operează cu marje foarte mici şi care au un aport foarte mare în zona impozitelor pe salarii sau indirecte (TVA şi accize), care sunt foarte importante în colectarea către bugetul de stat şi în economie. Estimările arată că acele companii care au rentabilitatea sub pragul de 3% vor finanţa impozitul minim pe cifra de afaceri din alte surse, deci practic vor da tot profitul la buget şi vor aduce bani de acasă. Astfel, considerăm că sunt necesare trei amendamente importante pentru legislaţia actuală: asigurarea unui tratament fiscal echitabil şi luarea în considerare a ratei de rentabilitate per industrie la calculul impozitului pe cifra de afaceri, limitarea în timp a aplicabilităţii impozitului pe cifra de afaceri şi creşterea colectării impozitelor, deoarece aceasta din urmă ar rezolva situaţia deficitelor bugetare în viitor.” a declarat Preşedintele FIC, Daniel Anghel.

FIC a mai arătat necesitatea unor noi direcţii de stimulare a investiţiilor străine private, în cadrul întâlnirii fiind elaborat un mecanism de lucru ce presupune întâlniri regulate între reprezentanţii Consiliului Investitorilor Străini şi Guvernul României.

„De peste 25 de ani, companiile FIC sunt înregistrate şi plătesc impozite în România, doar în anul 2022 contribuţia tuturor companiilor membre FIC la bugetul general consolidat este estimată la 84 miliarde lei, ceea ce reprezintă 20% din veniturile curente încasate de stat în anul respectiv. De asemenea, investiţiile făcute de aceştia au avut, în medie, ca punct de plecare sfârşitul anilor 1990, fapt care relevă angajamentul lor de a investi în România pe termen lung. În 2022, investiţiile companiilor FIC au fost de peste 10 miliarde lei, reprezentând 25% din cheltuielile de capital conform execuţiei bugetului consolidat”, mai transmite FIC.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO