Eveniment

Consiliul Concurentei: Nu exista o limita a cotei de piata la concentrarile economice

08.03.2004, 00:00 126



Consiliul Concurentei, institutie abilitata sa aprobe sau nu concentrarile economice si acordarea de ajutoare de stat, nu poate stabili o cota de piata pentru concentrarile economice, in conditiile in care nu exista nici o prevedere legala in acest sens. Cota de piata, in cazul unei achizitii sau fuziuni, este astfel doar unul dintre criteriile luate in calcul la analizarea impactului asupra mediului concurential pe o piata, atat in Romania, cat si in UE, ea putand astfel sa fluctueze ca procent de la o industrie la alta, spun expertii.



"In legislatia romaneasca din domeniul concurentei nu este prevazuta o cota de piata peste care concentrarile economice trebuie interzize, criteriile de analiza referindu-se, in mod special, la efectele pe care acea operatiune le poate produce pe piata relevanta stabilita. Cota de piata este doar un criteriu care sta la baza analizei, dar nu este considerat suficient pentru a demonstra ca operatiunea de concentrare economica notificata nu este compatibila cu un mediu concurential normal", a spus pentru ZF Mihai Berinde, noul presedinte al Consiliului Concurentei. Mihai Berinde a ocupat in ultimii ani functia de secretar de stat pe probleme de integrare europeana in cadrul ministerului economiei si comertului.



El adauga ca institutia pe care o conduce "poate impune orice remedii structurale sau comportamentale" si dupa realizarea unei concentrari economice. Pe piata romaneasca, deja au avut loc mai multe achizitii in ultima vreme in industria medicamentelor, materialelor de constructii, pe rol fiind vanzarea Petrom si a distributiilor de gaze si energie. Deja, in cazul Petrom, daca grupul austriac OMV va castiga licitatia, va fi silit sa renunte la participatia de 25,1% din grupul Rompetrol, al doilea jucator de pe piata, pentru a nu intra in conflict cu normele concurentiale.



Ce spun expertii despre lipsa unei limitari a cotei de piata?



"Nici legislatia noastra si nici cea europeana nu prevad o cota maxima de piata admisibila ca urmare a unei concentrari economice. Analiza intr-un astfel de caz ia in considerare particularitatile acelei piete - numar de concurenti, bariere la intrare pentru noi concurenti, evolutia pietei in cifra de afaceri sau gradul de liberalizare a preturilor si tarifelor, cota de piata rezultata nefiind deci singurul factor evaluat", explica Lucian Bondoc, avocat in cadrul casei de avocatura Linklaters Miculiti & Asociatii SCPA. Pe de alta parte, pe plan mondial, exista tendinta de concentrare a actorilor economici, urmarindu-se atingerea taliei critice necesare pentru a putea face fata concurentei intr-o economie globalizata.



"Stabilirea prin lege a unei cote maxime admisibile ar constitui o bariera mult prea rigida fata de acest proces", spune Lucian Bondoc.



Referitor la acordarea de ajutoare de stat, Consiliului Concurentei nu are un plan prin care sa stabileasca sectoarele ce vor beneficia pe viitor de asemenea masuri, spune Berinde, care adauga ca singura politica in acest domeniu ce va fi abordata va fi cea a compatibilitatii oricarei masuri cu legislatia in domeniu. Dupa aderarea Romaniei la UE, competenta in materie de ajutoare de stat va reveni Comisiei Europene. adrian.mirsanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO