Eveniment

Conferinţa Coface Risc de ţară 2022. Riscul de ţară al României este crescut, iar situaţia este similară în toată Europa. Toţi ochii sunt pe criza energetică. Criza energiei se poate rezolva pe termen scurt numai prin reglementarea pieţei şi România să beneficieze de resursele locale

Conferinţa Coface Risc de ţară 2022. Riscul de ţară...

Autor: Răzvan Botea

10.10.2022, 09:00 356

Prima jumătate din 2022 a fost foarte bună, dar în perioada următoare situaţia macroeconomică din România şi Europa este prognozată să se deterioreze, în vreme ce inflaţia, chiar dacă va intra pe o traiectorie descendentă, va rămâne sus şi în 2023, au fost concluziile desprinse din discuţiilea speakerilor evenimentului anual al Coface - Risc de Ţară“, ediţia 2022.

„Riscul a fost o certitudine. Astăzi, mai mult că oricând, mediul economic sfidează orice prognoza. Am avut Covid şi încă nu putem spune că pandemia este eradicată. Încă vedem state cu zero covid policy. Vedem inflaţie în creş­tere, rate  de dobândă în creştere, avem în continuare dezechilibre pe lan­ţu­rile de aprovizionare“, a punctat Alina Popa, country manager, Coface România.

Cheia rezolvării crizei energetice este la stat. Este nevoie de reglementarea urgentă a pieţei, a fost concluzia panelului dedicat crizei energetice.

„Ce vedem la Baumgarten (Bursa de gaze de la Viena) este o porcărie, alea nu sunt preţuri normale. Piaţa gazului, cu regulile ei de funcţionare, a fost făcută pentru timpuri normale, nu pentru ce vedem acum. Dar statele au puterea de a reglementa piaţa. În România, 80% din gaz este produs local. Dacă toţi economism 20% din consum, toţi putem avea acces la gazul românesc. Iar pentru gazul românesc costul este de 10 euro/MWh. Hai să reglementăm preţul la 30 de euro/MWh şi toţi ar fi fericiţi pe piaţă, inclusiv producătorii. De ce trebuie să avem gazul românesc conectat la Baumgarten dacă piaţa oricum nu funcţionează?“, a spus Harri Kiiski, CEO adviser al Azomureş, cel mai mare consumator de gaze din România. Azomureş este oprit din cauza preţului istoric al gazului natural.

„Suntem gata să pornim 50% din producţie în 7 zile, dacă avem condiţiile. Suntem a şasea cea mai mare unitate de producţie a îngrăşămintelor din UE.“

 

Alina Popa, country manager, Coface România:

Riscul a fost o certitudine. Astăzi, mai mult că oricând, mediul economic sfidează orice prognoza. Am avut Covid şi încă nu putem spune că pandemia este eradicată. Încă vedem state cu zero covid policy. Vedem inflaţie în creştere, rate  de dobânda în creştere, avem în continuare dezechilibre pe lanţurile de aprovizonare.

Avem de peste 7 luni război la graniţa şi, nu în ultimul rând, avem o criză energetică. Ştim şi simţim cu toţii că acalmia din ultimii ani nu poate dura o veşnicie vom avea o multitudine de provocări şi poate că planificarea devine o utopie, dar trebuie să ne pregătim.

 

Mark Leonard, cofondator şi director, Consiliul European pentru Relaţii Externe:

Nu cred că decuplarea dintre Europa şi Rusia se va rezolva, chiar dacă se ajunge la o înţelegere dintre Ucraina şi Rusia. Cred că este puţin probabil să schimbi această incertitudine, cât timp Putin încă este la Kremlin.

Economiile se vor orienta mai mult către economia pe vreme de război, unde securitatea este pe primul loc, când lumea se gândeşte cum să diversifice lanţurile de aprovizionare. Acest lcuru va însemna mai multă regionalizare şi mai puţină globalizare.

 

Grzegorz Sielewicz, economistul-şef ECE, Coface:

Economia României se descurcă mai bine decât altele, dacă comparăm creşterea PIB. Sunt rezultate bune, dar, pe de altă parte, acesta este singurul mesaj pozitiv şi ar trebui să aşteptăm o deteriorare.

Cred că iarna viitoare, nu aceasta, va fi foarte provocatoare din punctul de vedere al aprovizionării cu gaz.

Când avem inflaţie în energie şi agricultură, este greu să ai un efect din politică monetară locală. Cred că acum pentru băncile centrale este greu să domolească inflaţia.

 

Jaroslaw Jaworski, CEO ECE, Coface:

Facem un business grozav aici şi ajutăm mulţi clienţi aici în Bucureşti şi în România. Ca o companie asigurări de risc şi informaţie de business, ştim cât de greu este să conduci un business în aceste vremuri. Ştim perfect asta.

În ultimii ani ne-am lovit de multe evenimente impredictibile, am menţionat Covid. Nu ne-am mai întâlnit cu asta şi zi după zi a trebuit să ne mutăm să lucrăm acasă, în izolare.

Când credeam că totul va merge în direcţia bună, a început războiul din Ucraina, la graniţa noastră şi situaţia s-a schimbat. Economiile din Europa Centrală şi de Est sunt rezistente.

 

Bogdan Nichişoiu, head of financial analysis and rating, Coface România:

Noi considerăm că aceste strategii trebuie să răspundă la trei principii. Primul principiu este ca oferta şi cererea să se întâlnească la un nivel de preţ care nu deteriorează iremediabil jucătorul economic. Al doilea principiu este să identifici, să defineşti mai ales în legislaţie, consumatorul vulnerabil şi să îl protejezi.

Al treilea lucru este capitalul: odată ce ai reuşit să echilibrezi piaţa, la un preţ de echilibru, acesta să motiveze investitorii să aducă capacitate nouă în sistem. De ce? Pentru că, în bună parte, criza de astăzi este determinată şi de lipsa de capacitate.


Compania de asigurări de risc comercial Coface, cu sprijinul Ziarului Financiar, a organizat vineri, 7 octombrie, conferinţa anuală „Risc de Ţară 2022“. În cadrul evenimentului, care a avut o audienţă în sală de peste 100 de persoane şi de circa 1.500 de vizionări pe zf.ro, specialiştii Coface, împreună cu analişti financiari şi lideri de companii au dezbătut temele actuale privind inflaţia, criza energetică şi perspectivele pentru 2023.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO