Eveniment

Conferinţă Coface Risc de ţară 2016. Guvernatorul BNR Mugur Isărescu: Creşterea productivităţii este misiunea-cheie pentru a păstra echilibrul în economie. Riscul cel mai mare este de dezechilibru economic cauzat de creşterea prea rapidă a cererii în faţa ofertei

Conferinţă Coface Risc de ţară 2016. Guvernatorul BNR...

Autor: Greta Bogdan

19.10.2016, 00:07 997
România se află în cea mai bună situaţie eco­no­mică macro din ulti­mii 26 de ani, însă şi ris­curile cu care se con­frun­tă sunt fără precedent, a declarat guvernatorul BNR Mugur Isărescu, prezent la Conferinţa Coface Risc de ţară 2016.

„Trăim un paradox: avem cea mai bună situaţie macro, dar şi cele mai mari riscuri“. Guvernatorul a mai spus că cel mai mare risc este acela de dez­echi­libru economic determiat de creş­te­rea prea rapidă a cererii în faţa ofertei, iar creşterea productivităţii este misiu­nea-cheie pentru a evita acest dezechilibru.

În rândul economiştilor din întrea­ga lume se vorbeşte în permanenţă des­pre „stimularea creşterii economice“, însă este important ca jucătorii locali să nu fie preocupaţi doar de creşterea eco­nomică, ci şi de modul în care are loc această creştere, a menţionat el. „Riscul de ţară nu depinde doar de indicatorii macroeconomici. El înglobează multe principii imponderabile ale statului de drept şi ale economiei de piaţă“.

Deşi România are o situaţie econo­mică foarte bună, guvernatorul BNR spune că în această situaţie riscurile sunt cu atât mai mari. „Când cazi de la etajul 1, nu e o problemă, dar când cazi de mai sus s-ar putea să fie o problemă“.

Deşi la nivel global incertitudinea eco­nomiei creşte, România se află într-o zo­nă de stabilitate macroeconomică şi poli­tică, ceea ce determină şi un con­sum mai ridicat, însă jucătorii nu tre­bu­ie să se la­se influenţaţi de acest lucru şi să se „des­prindă“ de contextul global, a ex­pli­cat Eugen Anicescu, Country Mana­ger al Coface România, în cadrul conferinţei.

„Brexit-ul nu are încă un impact ne­gativ asupra economiei, însă nu ştim cum vor evolua lucrurile. Majoritatea băncilor europene rămân mai puţin profitabile faţă de perioada crizei“, a subliniat Howard Davies, preşedintele Royal Bank of Scotland.

Dacă SUA şi Canada vor înregistra cea mai rapidă creştere faţă de anul pre­ce­dent, Marea Britanie va avea o scă­de­re lentă a economiei, în contextul de­ci­zi­ei sale de a părăsi UE. Pe de altă parte, China rămâne un fac­tor-cheie pentru economia mon­dia­lă. „Dacă aceste ţări vor «călca» pe­dala de ac­celeraţie, şi celelalte state vor avea o creş­tere rapidă în 2017. În caz con­trar, pu­tem vorbi de recesiune“, a menţionat Davies.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO