Eveniment

Conectarea reactorului 2 de la Cernavoda, amanata

27.07.2007, 19:15 16

Reactorul 2 al centralei nuclearelectrice de la Cernavoda va fi conectat la sistemul energetic national (SEN) la inceputul lui august, cu o saptamana mai tarziu decat termenul avansat initial de Nuclearelectrica, operatorul unitatii, ca urmare a unor defectiuni intervenite in perioada de probe.
"S-au defectat niste suporti de conducte, care au trebuit reparati, astfel ca reactorul 2 va fi conectat la sistemul national la inceputul lunii august", au declarat ieri surse din cadrul Nuclearelectrica. Compania a anuntat, in urma cu doua saptamani, ca reactorul 2 va fi conectat la SEN in intervalul 25-30 iulie. Potrivit surselor citate, explotarea comerciala a reactorului 2 nu va fi amanata, fiind prevazuta pentru sfarsitul lunii septembrie.
Grupul 1 a livrat in SEN, in cei 11 ani de activitate, o cantitate de 58,5 TWh energie electrica, nivel apropiat de productia dintr-un an a Romaniei. Anul trecut, productia bruta nationala de energie electrica a fost de 62,21 TWh, fata de nivelul de 51,9 TWh, in anul 2000.
Reactorul 1 furnizeaza circa 10% din necesarul de electricitate la nivel national, urmand ca din luna septembrie, dupa intrarea in exploatare comerciala a unitatii 2, centrala nucleara de la Cernavoda sa asigure aproximativ 19% din productia totala de pe piata.
Centrala de la Cernavoda a fost proiectata pentru cinci reactoare cu tehnologie canadiana, de tip CANDU, cu puteri instalate de circa 700 MW fiecare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO