Eveniment

Concurenţa promite finalizarea în 2011 a tuturor investigaţiilor mai vechi de trei ani

Concurenţa promite finalizarea în 2011 a tuturor investigaţiilor mai vechi de trei ani

Bogdan Chiriţoiu, şeful Consiliului Concurenţei: Am închis investigaţia pe piaţa telecom (soldată cu amendarea Orange şi Vodafone – n.n.). Una mai veche este cea pe combustibil pe care o vom finaliza în următoarele luni. Anul acesta vrem să încheiem toate investigaţiile mai vechi de trei ani.

Autor: Iulian Anghel

24.10.2011, 00:03 230

Consiliul Concurenţei va finaliza până la sfărşitul anului toate anchetele mai vechi de trei ani inclusiv pe cea care vizează piaţa comercializării carburanţilor începută în 2005, în­chisă o vreme, dar reluată în 2009, susţine Bogdan Chiriţoiu, preşe­dintele instituţiei.

El a prezentat vineri raportul "Concurenţa în sectoare cheie ale economiei româneşti", care tratează, între altele, problema achiziţiilor publice ale statului, piaţa pharma sau indicele de renta­bilitate a băncilor.
Chiriţoiu a amintit că investigaţia privind piaţa telecom a fost încheiată (cu amendarea ope­ra­torilor Orange România şi Vodafone România cu 63 mil. euro pentru abuz de poziţie dominantă, decizie suspendată de instanţă - n.n.) şi doreşte ca acest lucru să se întâmple şi cu investigaţia pe piaţa car­buranţilor. Însă el nu a indicat o dată precisă pen­tru finalizarea unui raport care să se încheie cu o concluzie.
Problema preţului carburanţilor este una spinoasă, în condiţiile în care, deşi pe piaţa inter­naţională preţurile ţiţeiului scad, în România preţul carburantului creşte. La începutul anului ANAF a susţinut, după o investigaţie, că preţul la pompă a fost majorat nejustificat în 2010, neţinând cont de evoluţia pieţei internaţionale. Poziţia a fost susţinută şi de premierul Emil Boc.
În privinţa pieţei pharma, raportul amintit al Consiliului Concurenţei susţine că situaţia actuală blochează prezenţa micilor distribuitori şi limitează vânzarea celor mai ieftine medicamente la sub 1% din valoarea totală a pieţei. Astfel, spune Consiliul Concurenţei, există riscul unui deficit de medicamente dacă modul de calcul al preţului va fi modificat în sensul propus de Ministerul Sănătăţii.
Pentru a face economii, ministerul de resort ar dori ca modul de calcul al preţurilor de decontare a medicamentelor care se acordă bolnavilor din programele naţionale de sănătate să fie cel de producător diminuat cu 15%, la care urma să se adauge adaosul de distribuţie.
Consiliul Concurenţei susţine că această metodă ar putea avea ca rezultat creşterea ex­por­tu­rilor de medicamente.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO