Eveniment

Cum se compară România cu ţările din regiune la numărul de muncitori străini: suntem umăr la umăr cu Polonia şi Cehia, dar cu mult peste Slovenia şi Ungaria. În Polonia sunt cei mai mulţi muncitori străini, circa 146.600, România este următoarea în clasament, cu 127.000, urmată de Cehia cu 124.600

În România lucrează în prezent 127.000 de muncitori străini, după cum arată datele de la Inspecţia Muncii transmise la solicitarea Ziarului Financiar.

În România lucrează în prezent 127.000 de muncitori străini, după cum arată datele de la Inspecţia Muncii transmise la solicitarea Ziarului Financiar.

Autor: Ramona Cornea

31.07.2023, 18:40 324

 Dintre aceste ţări, cele mai mari salarii minime sunt în Polonia şi Slovenia, de peste 800 de euro net „Ţările din Europa Centrală şi de Est se confruntă cu provocări similare în ceea ce priveşte nevoia de angajaţi străini în diverse domenii. Această nevoie se datorează creşterii economice în această regiune, dar şi schimbărilor demografice şi migraţiei forţei de muncă către Europa de Vest“.

România are un număr de muncitori străini similar cu al celor din Polonia şi Cehia, dar cu mult mai mare decât Slovenia şi Ungaria, arată datele de la Eurostat şi Inspecţia Muncii centralizate de Ziarul  Financiar.

Astfel, în Polonia sunt cei mai mulţi muncitori străini, circa 146.600, România este următoarea în clasament, cu 127.000, urmată de Cehia cu 124.600, arată sursele citate. Eurostat nu a furnizat date pentru România, astfel că datele pentru ţara noastră au fost cele furnizate anterior de Inspecţia Muncii.

Prima ţară din regiune după numărul de muncitori străini, Polonia, trece în prezent printr-o perioadă de schimbări demografice semnificative. Populaţia îmbătrâneşte rapid, în timp ce numărul adulţilor în vârstă de muncă se micşorează, o problemă similară cu cea a României. Acest lucru a creat o penurie de muncitori în multe industrii, în special în sectoarele de producţie şi construcţii, după cum scrie presa din Polonia.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO