Eveniment

Companiile vor fi obligate să îşi publice salariile. Vei afla cât câştigă şeful tău?

Autor: Ramona Cornea

14.07.2023, 18:40 1371

♦ Mădălina Racoviţan, KPMG România: „Important este că această directivă de transparentizare a salariilor are ca principal obiectiv eliminarea discrepanţelor salariale între femei şi bărbaţi“ ♦ Claudia Stan, KPMG România: „Va fi o schimbare majoră pentru piaţa noastră. Un prim pas este să ne facem o evaluare, să ne uităm atent la cum suntem acum“ ♦ Ruxandra Gheorghe, BCR: „Noi va trebui să raportăm această discrepanţă de plată în funcţie de gen mai devreme, începând cu anul 2024, pentru că la nivel european instituţiile financiare sunt considerate instituţii cu risc.”

Parlamentul European a adoptat o directivă europeană care prevede transparentizarea salariului, astfel că angajaţii vor avea dreptul la informaţii despre salariile pentru categoria lor de activitate profesională. Noua legislaţie va cere companiilor din Uniunea Europeană să divulge angajaţilor informaţii utile pentru a compara salariile şi a expune eventuale diferenţe de remunerare între femei şi bărbaţi.

Anunţurile de posturi vacante şi titlurile posturilor vor trebui să fie şi ele neutre din punctul de vedere al genului, iar procesele de recrutare să se desfăşoare într-un mod nediscriminatoriu.

Secretul salarial va fi interzis, căci nu ar trebui să existe clauze contractuale care să împiedice angajaţii să îşi divulge remuneraţia sau să solicite informaţii despre aceeaşi categorie sau alte categorii de remunerare a lucrătorilor.

România va trebui să se supună şi ea legislaţiei europene şi să transparentizeze salariile până în anul 2026, iar această măsură poate să vină şi cu plusuri, şi cu minusuri pentru companiile de pe piaţa locală.

„În cadrul Uniunii Europene, această directivă a fost publicată în luna mai a acestui an. Are termen de implementare 2026, ştiu că pare o perioadă foarte lungă de timp de acum până în 2026, dar nu este chiar aşa departe şi de asemenea important este că această directivă de transparentizare a salariilor are ca principal obiectiv eliminarea discrepanţelor salariale dintre femei şi bărbaţi. Acesta este scopul principal, dar vine şi cu obligaţii de transparentizare a salariilor”, a spus Mădălina Racoviţan, partner, people services leader, KPMG în România, în cadrul conferinţei ZF/KPMG în România: „Piaţa muncii – cum îşi pot păstra companiile flexibilitatea, continuând să fie productive“.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO