Eveniment

Companiile de utilităti din energie: Guvernul limitează plata schemelor de compensare a clienţilor de energie electrică şi gaze, printr-un proiect de OUG, ceea ce va bloca tot lanţul energetic, prin incapacitarea achiziţiei de energie şi a plăţilor pe întregul lanţ

Daniela Dărăban, directorul executiv al ACUE:
Furnizorii şi-au exprimat disponibilitatea de a participa la o discuţie reală, cu factorii de decizie relevanţi. Apreciem înţelegerea manifestată de colegii din plenul Consiliului Economic şi Social şi deschiderea la dialog a reprezentanţilor Ministerului Energiei

Daniela Dărăban, directorul executiv al ACUE: Furnizorii şi-au exprimat disponibilitatea de a participa la o discuţie reală, cu factorii de decizie relevanţi. Apreciem înţelegerea manifestată de colegii din plenul Consiliului Economic şi Social şi deschiderea la dialog a reprezentanţilor Ministerului Energiei

Autor: Roxana Rosu

25.10.2023, 15:17 212

Companiile de utilităţi din energie, reunite în Federaţia ACUE, susţin că proiectul de ordonanţă de urgenţă pentru limitarea cheltuielilor bugetare introduce măsuri de limitare a plăţilor pentru schemele de compensare a consumatorilor şi, spun ele, destabilizează grav capacitatea furnizorilor de a asigura achiziţia de energie şi, implicit, continuitatea alimentării cu electricitate şi gaze a gospodăriilor şi companiilor.

Măsura propusă de guvern ar bloca, practic, tot lanţul energetic, prin incapacitarea achiziţiei de energie şi a plăţilor pe întregul lanţ: de la producător, transportator, la distribuitor şi bugetul de stat, se arată într-un comunicat al ACUE.

“Prin articolul propus (art. 4 – n. red.), Guvernul limitează, de fapt, aplicarea reducerilor de preţ la clientul final. Banii necesari sunt promişi de stat clienţilor de energie pentru acoperirea diferenţei de preţ, între preţul real şi cel plafonat, nu sunt pentru furnizori. Furnizorii sunt folosiţi ca intermediari pentru prefinanţarea acestor scheme de sprijin. Dacă nu mai poate susţine plafoanele de preţ, statul trebuie să găsească soluţii alternative” spune Daniela Dărăban, directorul executiv al ACUE.

Reprezentantii federaţiei spun că furnizorii de energie au aplicat preţul plafonat şi au prefinanţat diferenţa de cost. ACUE solicită autorităţilor să-şi îndeplinească partea lor de obligaţie, la care s-au angajat prin propriile reglementări, respectiv să deconteze sumele datorate pentru compensarea clienţilor, în termenul legal.

„Furnizorii şi-au exprimat disponibilitatea de a participa la o discuţie reală, cu factorii de decizie relevanţi. Apreciem înţelegerea manifestată de colegii din plenul Consiliului Economic şi Social şi deschiderea la dialog a reprezentanţilor Ministerului energiei”, a mai spus Daniela Dărăban.

Ministrul energiei, Sebastian Burduja, a declarat recent că statul român a cheltuit până acum 20 de miliarde de lei cu decontarea facturilor la energie şi gaze şi ministerul are nevoie de alte 3 miliarde de lei la rectificare, însă bugetul de stat a câştigat mai mult decât atât din suprataxarea sectorului energetic. El a mai spus că restanţele ministerului către furnizorii de energie sunt în prezent de 1,25 miliarde lei.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO