Eveniment

Companiile din proiectul Nabucco au semnat un acord de asociere

01.07.2005, 19:41 21

Companiile partenere in cadrul proiectului gazoductului Nabucco, care va lega Turcia de Austria traversand si Romania, au semnat, marti, la Viena, un acord de asociere pentru intreaga durata a proiectului.

Divizia de gaze a OMV participa la realizarea acestui proiect alaturi de firmele Botas (Turcia), Bulgargaz (Bulgaria), Transgaz (Romania) si MOL (Ungaria), fiecare urmand sa aiba o participatie egala in compania de proiect.

Acordul de asociere semnat intre cei cinci parteneri stabileste modul de cooperare a acestora.

Documentul incheiat prevede si adoptarea unui nou nume al consortiului format din cele cinci companii, sub forma de "Nabucco Gas Pipeline International Ltd", inlocuind denumirea anterioara de Nabucco Company Pipeline Study GmbH, infiintata in iunie 2004 pentru finalizarea studiului de fezabilitate.

"Sub aceasta noua titulatura, consortiul si-a largit sfera de atributii si obiective, care cuprinde acum toate activitatile unui operator de sistem de transmisie. Nabucco Gas Pipeline International Ltd. este acum responsabil pentru realizarea conceptului de finantare al intregului proiect, coordonarea urmatoarelor etape ale proiectului si infiintarea companiilor Nabucco in tarile partenere din cadrul proiectului, Turcia, Bulgaria, Romania, Ungaria si Austria", afirma reprezentantii companiei de proiect.

Proiectul Nabucco face parte din programul Trans European Network al Uniunii Europene, care a acordat sprijin pentru realizarea studiului de fezabilitate.

Constructia gazoductului urmareste aprovizionarea pietei europene cu gaze provenind din regiunea Marii Caspice si din Orientul Mijlociu, respectiv Iran, Irak si Egipt.

Lungimea conductei va fi de 2.841 kilometri, din care 457 kilometri vor fi pe teritoriul Romaniei, ceea ce ar insemna o investitie de circa 800 de milioane de euro numai pentru aceasta portiune.

Compania Transgaz, operatorul retelei nationale de transport al gazelor naturale prin conducte, detine o participatie de 20% din consortiul care va opera gazoductul Nabucco.

Restul este controlat de societatile similare din tarile participante, respectiv grupul austriac OMV, compania ungara MOL, compania Botas din Turcia si Bulgargaz din Bulgaria.

Nabucco va avea o capacitate initiala de transport de 4,5 de miliarde de metri cubi de gaze naturale pe an si o capacitate finala anuala de 30 de miliarde de metri cubi.

Valoarea proiectului este de 4,6 miliarde de euro, lucrarile de constructie fiind preconizate sa se incheie in anul 2010. Fiecare tara participanta va construi portiunea care ii revine.

adrian.mirsanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO