Eveniment

Companii arabe cu cifre de afaceri de sute de miliarde de dolari caută oportunităţi în România

Autor: Andreea Mioara Neferu, Gabriel Razi

08.03.2011, 23:40 562

Forumul este organizat de Ministerul Afa­ce­rilor Externe,Ministerul Eco­nomiei, Comer­ţului şi Mediului de Afaceri,Consiliul de Cooperare al Golfului, Federaţia Came­relor de Comerţale Consiliului de Cooperare al Golfului şi Forum Invest.
Companiile care şi-au trimis reprezentanţii la acest forum au cifrede afaceri de zeci de mi­li­arde de dolari, exemple fiindcompaniile pe­troliere Saudi Aramco, cu afaceri de 233 mi­liarde dedolari în 2008 sau Qatar Petroleum, cu un business de circa 32 mld.dolari în 2009.

Preşedintele Traian Băsescu i-a îndemnat în deschiderea forumuluipe oamenii de afaceri arabi să investească în România, spunând căaici "se poate investi în orice, atât de mare este de­calajul faţăde vestul Europei. Mediul de afa­ceri este departe de a fi ostil,este un mediu de afaceri competitiv care însă mai trebuie ajus­­tatîn zonele de birocraţie". El a pre­cizat că sta­­tul garanteazăinvestiţiile şi că investi­torii pot avea încredere în sistemulbancar ro­mâ­nesc.
În afara perioadei de dinainte de '89, când România avea relaţiicomerciale strânse cu ţările arabe, către care exporta utilajepetro­liere, comerţul cu statele din Golf nu a avut o pondere preamare în comerţul internaţional total al României.

În primele zece luni ale anului trecut, Ro­mânia a exportat cătreArabia Saudită şi Emi­ratele Arabe Unite, două dintre ţările membreale Consiliului Cooperării din Golf, mărfuri în valoare de 273 mil.euro, potrivit Institutului Naţional de Statistică. România are unexce-dent comercial cu aceste două ţări, având în ve-dere că înaceeaşi perioadă, ianuarie - octom­brie 2010, a avut importuri dinArabia Saudită şi din Emiratele Arabe Unite de 82 mil. euro.Ro­mânia a exportat produse alimentare şi ani­male vii în valoarede 41 mil. euro către aceste două ţări, precum şi materiale crude,neco­mestibile (exclusiv combustibili) în valoare de 66,7 mil.euro. Am exportat către Emiratele Arabe Unite maşini şi echipamentede trans­port de 70,4 mil. euro şi produse prelucrate către ArabiaSaudită de aproape 30 mil. euro.

Ţările din Golf nu au o prezenţă foarte activă pe piaţaromânească la nivel de com­panii, având în vedere că pe site-ulOficiului Naţional al Registrului Comerţului apăreau, la finalullunii noiembrie, doar 132 de societăţi cu participare din ArabiaSaudită la capitalul social, adică mai puţin de 1% din firmele cucapital străin din România. Valoarea capita­lului subscris seridică la 10,7 mil. euro.
Cele şase state arabe din zona Golfului Persic formează, similarUniunii Europene, o uniune politică şi economică, creată în anul1981 şi numită Consiliul Cooperării din Golf.

Cu o populaţie cumulată de doar 38,9 mi­lioane de locuitori în2009, cele şase state au un PIB total estimat în 2009 la 898miliarde de dolari (circa 645 mld. euro, dacă se ia în consi­derarecursul mediu de schimb din 2009 de 0,719 euro/dolar), potrivitsite-ului oficial al Consiliului Cooperării din Golf. Sprecom­pa­raţie, Uniunea Europeană a avut în anul 2009 un PIB nominalcumulat de circa 11.000 de miliarde de euro, potrivit estimărilorFondului Monetar Internaţional. Populaţia Uniunii Europene este decirca 500 milioane de lo­cuitori, adică de aproape 13 ori mai maredecât a celor şase state din Consiliul Cooperării din Golf.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO