Companii arabe cu cifre de afaceri de sute de miliarde de dolari caută oportunităţi în România

Autori: Andreea Mioara Neferu , Gabriel Razi 08.03.2011

100 de oficiali şi şefi ai celor mai mari companii din cele mai bogate şase state arabe, Bahrein, Kuweit, Oman, Qatar, Arabia Saudită şi Emi­ra­tele Arabe Unite, reunite în aşa-numitul Con­­siliu al Cooperării din Golf, caută la Bucu­reşti oportunităţi de investiţii, în cadrul Foru­mu­lui Consiliului de Cooperare al Golfului - Ro­mânia - Bucureşti: Oportunităţi de Afaceri în Europa de Sud - Est, ce se desfăşoară zilele acestea în Capitală.



Forumul este organizat de Ministerul Afa­ce­rilor Externe, Ministerul Eco­nomiei, Comer­ţului şi Mediului de Afaceri, Consiliul de Cooperare al Golfului, Federaţia Came­relor de Comerţ ale Consiliului de Cooperare al Golfului şi Forum Invest.
Companiile care şi-au trimis reprezentanţii la acest forum au cifre de afaceri de zeci de mi­li­arde de dolari, exemple fiind companiile pe­troliere Saudi Aramco, cu afaceri de 233 mi­liarde de dolari în 2008 sau Qatar Petroleum, cu un business de circa 32 mld. dolari în 2009.

Preşedintele Traian Băsescu i-a îndemnat în deschiderea forumului pe oamenii de afaceri arabi să investească în România, spunând că aici "se poate investi în orice, atât de mare este de­calajul faţă de vestul Europei. Mediul de afa­ceri este departe de a fi ostil, este un mediu de afaceri competitiv care însă mai trebuie ajus­­tat în zonele de birocraţie". El a pre­cizat că sta­­tul garantează investiţiile şi că investi­torii pot avea încredere în sistemul bancar ro­mâ­nesc.
În afara perioadei de dinainte de '89, când România avea relaţii comerciale strânse cu ţările arabe, către care exporta utilaje petro­liere, comerţul cu statele din Golf nu a avut o pondere prea mare în comerţul internaţional total al României.

În primele zece luni ale anului trecut, Ro­mânia a exportat către Arabia Saudită şi Emi­ratele Arabe Unite, două dintre ţările membre ale Consiliului Cooperării din Golf, mărfuri în valoare de 273 mil. euro, potrivit Institutului Naţional de Statistică. România are un exce-dent comercial cu aceste două ţări, având în ve-dere că în aceeaşi perioadă, ianuarie - octom­brie 2010, a avut importuri din Arabia Saudită şi din Emiratele Arabe Unite de 82 mil. euro. Ro­mânia a exportat produse alimentare şi ani­male vii în valoare de 41 mil. euro către aceste două ţări, precum şi materiale crude, neco­mestibile (exclusiv combustibili) în valoare de 66,7 mil. euro. Am exportat către Emiratele Arabe Unite maşini şi echipamente de trans­port de 70,4 mil. euro şi produse prelucrate către Arabia Saudită de aproape 30 mil. euro.

Ţările din Golf nu au o prezenţă foarte activă pe piaţa românească la nivel de com­panii, având în vedere că pe site-ul Oficiului Naţional al Registrului Comerţului apăreau, la finalul lunii noiembrie, doar 132 de societăţi cu participare din Arabia Saudită la capitalul social, adică mai puţin de 1% din firmele cu capital străin din România. Valoarea capita­lului subscris se ridică la 10,7 mil. euro.
Cele şase state arabe din zona Golfului Persic formează, similar Uniunii Europene, o uniune politică şi economică, creată în anul 1981 şi numită Consiliul Cooperării din Golf.

Cu o populaţie cumulată de doar 38,9 mi­lioane de locuitori în 2009, cele şase state au un PIB total estimat în 2009 la 898 miliarde de dolari (circa 645 mld. euro, dacă se ia în consi­derare cursul mediu de schimb din 2009 de 0,719 euro/dolar), potrivit site-ului oficial al Consiliului Cooperării din Golf. Spre com­pa­raţie, Uniunea Europeană a avut în anul 2009 un PIB nominal cumulat de circa 11.000 de miliarde de euro, potrivit estimărilor Fondului Monetar Internaţional. Populaţia Uniunii Europene este de circa 500 milioane de lo­cuitori, adică de aproape 13 ori mai mare decât a celor şase state din Consiliul Cooperării din Golf.