Eveniment

Comisia MEC: Grivco si Green Energy, contracte directe cu firmele de stat

09.03.2007, 18:58 51

Presedintele Comisiei de ancheta privind MEC, deputatul PSD Iulian Iancu, a declarat dupa audierea reprezentantilor Grivco si Green Energy, ca din datele prezentate reiese ca acestea au incheiat contracte directe cu societatile producatoare avand ca actionar unic statul. Conform lui Iancu, a mai reiesit ca acestea au vandut energie la Electrica.
"Am continuat audierile, de data aceasta cu furnizorii de energie, avand ca prim audiati Green Energy si Grivco. Din datele prezentate pana acum de reprezentantii celor doua societati, reiese ca, intr-adevar, s-au incheiat contracte directe cu societatile producatoare avand ca actionar unic statul, precum si ca s-a vandut energie la Electrica", a aratat Iancu.El a aratat ca, in ceea ce priveste Green Energy, s-a putut constata ca societatea ii are drept actionari pe fiul primarului din Piatra Neamt, Gheorghe Stefan, si pe fiul deputatului PNL de Neamt, Dorinel Ursarescu.
Green Energy a fost reprezentata la audieri de administratorul Eduard Ciucu, care a confirmat faptul ca societatea are 10 angajati. El a precizat ca societatea a obtinut licenta de furnizare de la Autoritatea Nationala de Reglementare (ANR) la sfarsitul lunii iulie 2005 si a semnat primul contract in noiembrie 2005.
Potrivit lui Ciucu, in 2005 Green Energy a avut o cifra de afaceri de "2-3 milioane euro", in timp ce in 2006 a inregistrat o cifra de afaceri de 50 mil. euro si un profit de 3 mil. euro. Ciucu a aratat ca timp de doua luni a primit energie de la Energy Holding, iar de la 1 decembrie 2006 a primit de la termocentrala Turceni. Ciucu a mentionat ca energia a fost vanduta la consumatori finali si a subliniat ca societatea nu a vandut energie la nicio firma de stat. El a subliniat, totodata, ca primarul din Neamt, Gheorghe Stefan, si deputatul Ursarescu nu au intervenit si nu au facut niciun fel de demersuri ca Green Energy sa obtina energie.
In ceea ce priveste Grivco, deputatul PSD Iulian Iancu, a declarat ca s-a constat ca societatea a avut contracte pe toate formele de piata, atat piata libera, piata contractelor bilaterale, piata pentru ziua urmatoare, insa au fost si contracte negociate direct. El a exemplificat prin contractul incheiat de Grivco cu termocentrala Rovinari. "Contractul a fost incheiat pe varf, adica numai in timpul zilei si numai in timpul saptamanii, ceea ce inseamna ca acest tip de contract este in defavoarea producatorului".
Grivco a fost reprezentata de directorul general Mihai Lazar. Lazar a mai criticat faptul ca Electrica este un "jucator favorizat" pe piata energiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO