Eveniment

Comisia juridică a adoptat legea dării în plată. Se va aplica şi celor în proces de executare silită

Comisia juridică a adoptat legea dării în plată. Se...

Autor: Cătălina Mănoiu

05.04.2016, 14:48 5781

Potrivit proiectului adoptat, legea se va aplica şi celor care sunt în proces de executare silită.

Scoaterea programului Prima Casă din legea dării în plată a generat dezbateri aprinse în Comisia juridică, BNR şi MFP susţinând excluderea programului din textul legii, în timp de iniţiatorul propunerii legislative, Daniel Zamfir, le-a cerut colegilor să ia act de un nou amendament potrivit căruia dispoziţiile prezentei legii dării în plată ''nu afectează garanţiile statului român acordate pentru Prima Casă'', afirmând că adoptarea amendamentului ar permite continuarea programului Prima Casă.

Reprezentantul MFP, secretarul de stat Enache Jiru, a susţinut la rândul să că garanţiile statului se emit ''irevocabil şi necondiţionat'', afirmând că există riscul de a ajunge în situaţia în care statul şi banca devin coproprietari ai aceluiaşi imobil.

Prim-viceguvernatorul BNR Florin Georgescu a susţinut că garanţia statului este afectată, reafirmând că va creşte avansul solicitat de bănci, se va scumpi creditul şi perioada de aşteptare necesară pentru a obţine un împrumut va fi mai îndelungată.

Deputatul PNL Cătălin Zamfir a criticat poziţiile BNR şi MFP, reafirmând că legea nu ''omoară'' programul Prima Casă.

''Nu pot să nu consemnez ipocrizia din această sala. (…) Am introdus special acest amendament ca să lămurim această treabă. Riscul băncii în acest program este zero. Cetăţeanul care este în situaţia în care a luat un credit prin programul Prima Casa, dacă acesta dă (locuinţa-n.r.) în plată, ANAF îl va urmări pentru suma pe care statul o plateşte pentru el. Noi, practic, vrem un echilibru social'', a susţinut Zamfir.

În cele din urmă, liberalul a renunţat la amendamentul său.

Deputaţii din Comisia juridică au adoptat cu majoritate de voturi aplicarea legii dării în plată pentru creditele mai mici de 250.000 de euro, renunţând la varianta propusă de BNR – 150.000 de euro.

Votul în plen este aşteptat a fi dat miercuri, Camera Deputaţilor fiind for decizional.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO