Eveniment

Comisia Europeană vrea să deschidă sertarele cu documente ale instituţiilor publice: noul aur sunt informaţiile administraţiei, prelucrate liber

Comisia Europeană vrea să deschidă sertarele cu documente ale instituţiilor publice: noul aur sunt informaţiile administraţiei, prelucrate liber

Foto Shutterstock

Autor: Gabriel Razi

20.12.2011, 00:00 502

'Instituţiile din Uniunea Europeană vor fi obligate să pună la dispoziţia publicului totate documentele cu statut de informaţie publică, potrivit unei propuneri înaintate de Neelie Kroes, vicepreşedinte al Comisiei Europene, responsabil de agenda digitală.

"Datele publice generate de toate administraţiile din Europa vor putea fi reutilizate. Aceste date vor furniza conţinut pentru alte aplicaţii şi servicii. Această măsură va schimba modul în care administraţiile funcţionează", a explicat oficialul european.

Potrivit estimărilor Comisiei Europene, informaţiile din sectorul public generează în prezent afaceri de 32 de miliarde de euro în fiecare an. Odată cu intrarea în vigoare a acestui pachet această piaţă este estimată să crească la 70 de miliarde de euro anual. "Nu sunt tocmai bani de cafea. Sunt într-adevăr bani de care economia are nevoie".

În prima fază Comisia Europeană inten­ţio­nează să îşi facă publice toate documentele începând cu anul viitor prin intermediul unui singur portal pe internet. Ulterior, CE îşi propune să armonizeze modul în care toate sta­tele din UE pun la dispoziţia publicului datele publice aflate acum la dispoziţia instituţiilor. "În loc să fie nevoie de autorizaţii complicate, utilizatorii vor avea posibilitatea să refolosească datele publice. Costurile urmează a fi marginale." Înainte de a intra în vigoare, măsura are nevoie de undă verde de la Consiliu şi de la Parlamentul European.

"Informaţiile sunt ca şi aurul. Avem o mină de aur sub forma administraţiei publice. Trebuie să începem să extragem zăcămintele". Care va fi însă impactul acestei măsuri asupra României?

Intrarea în vigoare a acestui pachet legislativ ar putea scoate la lumină informaţii pe care autorităţile române evită să le facă publice în acest moment. Spre exemplu, în prezent nu este clar câţi bugetari sunt pe statele de plată ale statului, alocarea acestora pe sectoare sau cât cheltuie statul cu salariile lor. Singurele informaţii disponibile pe această linie sunt cifrele aduse în discuţie din când în când de preşedintele Traian Băsescu.

Guvernul a publicat recent pe site lista investiţiilor făcute de stat în ultimii trei ani. Din document a reieşit că oficialii au cheltuit 200 de milioane de euro pentru 280 de săli de sport, alte 1,4 milioane de euro pentru un program de e-learning sau alte câteva milioane de euro pentru modernizarea unor şcoli de poliţie. Acesta este însă numai un prim pas în condiţiile în care nu este clară destinaţia finală a unei mari părţi din banii publici.

Analistul Laurian Lungu a susţinut recent la o întâlnire organizată de Ziarul Financiar că România are nevoie de o transparentizare prin intermediul unui organism de control puternic, de tipul "National Audit Office" din Marea Britanie.

ZF a mai scris că în luna septembrie a acestui an administraţia locală a municipiului Salonta a achiziţionat un joc online pentru suma de 115.000 lei. O lună mai târziu Salonta primea de la Guvern 50.000 de lei pentru a-şi "echilibra" bugetul - dintr-un un ajutor total de peste 66 mil. lei pe care Executivul l-a dat comunităţilor locale aflate pe marginea prăbuşirii financiare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO