Eveniment

Comisia Europeană propune un mecanism mai solid de suspendare a exceptării de la obligativitatea de a deţine viză: Regimul de călătorii fără viză este avantajos atât pentru statele membre ale UE, cât şi pentru ţările partenere

Comisia Europeană propune un mecanism mai solid de...

Autor: Cosmin Pirv

19.10.2023, 13:59 42

Comisia Europeană a propus o revizuire a actualului mecanism de suspendare a exceptării de la obligativitatea de a deţine viză. „Regimul de călătorii fără viză este avantajos atât pentru statele membre ale UE, cât şi pentru ţările partenere”, arată CE.

Potrivit unui comunicat al CE, politica în domeniul vizelor este un instrument important în colaborarea UE cu ţările partenere.

„În acelaşi timp, contextul geopolitic în continuă evoluţie a generat noi provocări legate de regimul de călătorii fără viză. Prin urmare, este esenţial ca UE să aibă instrumentele necesare pentru a aborda situaţiile de utilizare abuzivă a acestui regim, de exemplu, creşterea numărului de sosiri ilegale din cauza lipsei de aliniere la politica UE în domeniul vizelor, sistemele de acordare a cetăţeniei pentru investitori în ţările care beneficiază de un regim de călătorii fără viză sau ameninţările hibride, cum ar fi instrumentalizarea migranţilor sponsorizată de stat”, se arată în comunicat.

Pentru a răspunde mai rapid şi mai decisiv acestor provocări, Comisia a propus o revizuire a actualului mecanism de suspendare a exceptării de la obligativitatea de a deţine viză.

Propunerea este însoţită de cel de al şaselea raport din cadrul mecanismului privind suspendarea exceptării de la obligativitatea de a deţine viză.

În ceea ce priveşte consolidarea mecanismului de suspendare a călătoriilor fără viză, CE arată că, în prezent, mecanismul poate fi declanşat numai în cazuri specifice, de exemplu, în caz de creştere bruscă şi substanţială a migraţiei ilegale sau dacă apar riscuri în materie de securitate.

Revizuirea propusă va introduce noi motive de suspendare a regimurilor de călătorii fără viză, de exemplu, în cazul unei alinieri insuficiente la politica UE în domeniul vizelor, în cazul unor ameninţări hibride şi în cazul în care se practică un sistem de acordare a cetăţeniei pentru investitori. De asemenea, propunerea va prelungi durata procedurii actuale pentru a se aloca mai mult timp măsurilor de remediere. Se introduce o nouă procedură de urgenţă pentru a se putea reacţiona mai rapid în caz de nevoie, de exemplu în caz de creştere semnificativă a numărului de sosiri sau dacă apar ameninţări la adresa securităţii.

Comisia publică, începând din 2017, rapoarte anuale în cadrul mecanismului de suspendare a exceptării de la obligativitatea de a deţine viză. Al şaselea raport se referă la ţările care au un dialog privind liberalizarea vizelor din Balcanii de Vest şi din Parteneriatul estic, precum şi la ţările din Pacific şi zona Caraibilor care au instituit sisteme de acordare a cetăţeniei pentru investitori.

„Raportul concluzionează că toate cele opt ţări trebuie să ia măsuri suplimentare pentru a-şi alinia politica în domeniul vizelor la politica UE şi să îşi continue eforturile de prevenire a cererilor de azil nefondate. De asemenea, sunt necesare eforturi suplimentare pentru prevenirea migraţiei ilegale, precum şi pentru combaterea criminalităţii organizate şi a corupţiei. Raportul subliniază, de asemenea, preocupările Comisiei cu privire la sistemele de acordare a cetăţeniei pentru investitori ce promovează accesul fără viză în UE”, arată Comisia.

Propunerea Comisiei de revizuire a mecanismului de suspendare a exceptării de la obligativitatea de a deţine viză va fi în prezent negociată de Parlamentul European şi de Consiliu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO