Eveniment

Comisia Europeană a îmbunătăţit prognoza privind creşterea economică din România în 2021 de la 5,1% în primăvară la 7,4%, cel mai mare procent din UE, şi la 4,9% în 2022

Comisia Europeană a îmbunătăţit prognoza privind...

Autor: Roxana Rosu

07.07.2021, 15:04 229

Comisia Europeană a îmbunătăţit prognoza privind creşterea economică din România în 2021 faţă de estimările din primăvară, la 7,4% în 2021 şi 4,9% în 2022, pe baza evoluţiei peşte aşteptări din primul trimestru.

Raportul publicat astăzi subliniază că PIB-ul local a crecut cu 2,8% în primul trimestru, susţinut mai ales de consumul privat şi investiţii. În acelaşi timp, exportul net a avut un trend negativ, reflectând cererea externă redusă şi probleme în lanţul de aprovizionare.

În prognoza publicată în luna mai, Comisia estima o creştere de 5,1% a PIB-ului României în 2021.

”Consumul privat va rămâne la un nivel puternic, susţinut de ridicarea restricţiilor, mai ales în sectoarele afectate de pandemie, cum sunt cele de evenimente, artă şi Horeca, dar şi de majorarea uşoară a alariilor în primele luni ale anului. Nivelul investiţiilor va rămâne de asemenea ridicat, susţinut atât de sectorul privat, cât şi de cel public. Creşterea comenzilor arată că sectorul industrial va avea o evoluţie ascendentă în următoarele luni. Exporturile se vor îmbunătăţi în contextul redresării treptate a principalilor parteneri comerciali ai ROmâniei, dar controbuţia exportului net la creşterea PIB va rămâne negativă în perioada analizată”, se arată în prognoza de vară a Comisiei Europene.

La nivelul UE; creşterea PIB este estimată la 4,8% în 2021 şi 4,5% în 2022, România având cea mai mare rată de creştere prognozată în acest an între statele membre.

Pe locul doi se află Irlanda, cu 7,2%, urmată de Ungaria, cu 6,3%, Spania cu 6,2% şi Franţa cu 6%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO