Eveniment

Comisia de Prognoza estimeaza ca economia a accelerat in trimestrul doi cu peste 7%

Comisia de Prognoza estimeaza ca economia a accelerat in trimestrul doi cu peste 7%

Click pentru imaginea marita

27.07.2006, 19:17 11

Cresterea economica a prins viteza in trimestrul al doilea, datorita cresterii din industrie si comert, arata un studiu al Comisiei Nationale de Prognoza (CNP).
"Dupa datele statistice pe care le avem in prezent, cresterea economica din trimestrul al doilea a fost mai mare decat cea din primele trei luni ale anului, adica peste 6,9%", a declarat pentru Ziarul Financiar Ion Ghizdeanu, presedintele Comisiei Nationale de Prognoza (CNP).
Declaratia sa se bazeaza pe un studiu al institutiei pe care o conduce si care compara prognoza de crestere economica de anul acesta (6%) cu evolutiile economiei din prima parte a anului. Astfel, Prognoza considera ca ritmul de crestere economica din trimestrul doi l-a depasit pe cel din primul trimestru, fiind in primul rand impulsionat de industrie si comert. Practic, datele economice pe primele cinci luni sunt mai bune decat se asteptau specialistii de la Prognoza, ceea ce inseamna ca economia a accelerat in trimestrul al doilea.
Productia industriala pare sa-si fi revenit anul acesta dupa socul de anul trecut, marcand o crestere de 5,9% in primele cinci luni din 2006, comparativ cu aceeasi perioada din 2005. Anul trecut, productia industriala a crescut cu doar 2%, din cauza restructurarii cauzate de scumpirea utilitatilor, aprecierea leului si concurenta produselor straine.
In concluzie, raportul prezentat de Prognoza arata ca industria s-a transformat din frana in motor al economiei, datorita cresterii de peste 15% a produtiei industriale din luna mai. In afara productiei, consumul a fost un alt factor de crestere.
Afacerile comerciantilor, care reflecta majorarea consumului, au crescut si anul acesta, intr-un ritm mai rapid decat cel de anul trecut. Cifra de afaceri din comertul cu amanuntul a crescut cu peste 25% in primele cinci luni ale anului, cele mai vandute fiind produsele alimentare, cu o crestere de aproape 33% a valorii vanzarilor.
Constructiile au fost si in trimestrul al doilea unul dintre motoarele economiei, cu o crestere de 15,8% in primele cinci luni, fata de cresterea de numai 2,2% din aceeasi perioada a anului trecut. Constructiile de spatii industriale au crescut cel mai rapid (plus 22%), in timp ce cladirile de birouri au avut ritmul cel mai lent (plus 5,6%).
Studiul noteaza ca numarul de salariati din economie a crescut cu 2,3% in primele cinci luni ale anului, adica o crestere cu aproape 103.000 de angajati. Salariul real (raportat la cresterea preturilor) a crescut cu peste 6%, un ritm la jumatate fata de primele cinci luni din 2005. Salariul mediu net pe economie va ajunge in luna decembrie la 266 de euro, fata de nivelul de 238 de euro atins in luna mai.
Pentru finalul anului, Prognoza arata o rata a inflatiei de 6% si un curs de schimb de 3,6 lei pentru un euro.
"Procesul de dezinflatie a continuat in prima jumatate a anului, iar evolutia se incadreaza in nivelul estimat al inflatiei de 6%, care este posibil de atins", sustine Ghizdeanu. Pentru prima jumatate a anului, CNP calculase o crestere de 2,6% a preturilor de consum, iar datele statistice arata un ritm de 2,67% al inflatiei.
"Dupa continuarea aprecierii leului in prima jumatate a anului, va urma o devalorizare usoara a monedei nationale incepand cu luna septembrie, iar cursul va ajunge la circa 3,6 lei pentru un euro la sfarsitul anului", estimeaza Ghizdeanu. In primul semestru din 2006, leul a castigat 3,5% in fata monedei euro.
Cresterea economica a fost de 6,9% in primul trimestru al acestui an si de numai 4,1% anul trecut. Deocamdata, prognoza pentru intreg anul 2006 arata o crestere de 6%, dar aceasta cifra ar putea fi revizuita in sus in cadrul prognozei de toamna, pe care CNP o va publica in jurul lunii septembrie. Anul acesta, prognozele Comisiei au fost conservatoare, dupa ce estimarile din 2005 au fost revizuite in jos, fiind influentate de inundatii si socul din industrie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO