Eveniment

Comisia de Prognoza ajusteaza cresterea din 2009 la 6%

Comisia de Prognoza ajusteaza cresterea din 2009 la 6%
27.10.2008, 20:11 27

Comisia Nationala de Prognoza a revizuit in scadere estimarea privind cresterea economica din 2009, de la 6,5% la 6%, si anticipeaza ca se vor inregistra incetiniri in toate sectoarele, in contextul turbulentelor existente pe plan international. Pana in aceasta toamna majoritatea prognozelor care se fac bianual erau revizuite in crestere. "Este o usoara revizuire influentata de contextul international si de o prudenta sporita. Am mers mult pe medii multianuale pentru a elimina eventualele surse de dezechilibre in raporturile cerere - oferta si a eventualelor presiuni inflationiste", a declarat pentru ZF presedintele CNP, Ion Ghizdeanu. El a precizat ca in general cresterile pe activitatea economica sunt cu trenduri multianuale pentru a nu exista surprize asupra prognozelor. Economia romaneasca a accelerat in acest an, evoluand in contrast total cu economiile din zona euro, care au semnalizat de mai multe luni intrarea in recesiune. In prima jumatate a anului, cresterea economica a fost de 8,8% fata de aceeasi perioada a anului trecut, iar estimarea pentru finele anului a ramas la fel de optimista, de 9,1% din PIB, in conditiile in care partea a doua a anului are o contributie mai mare la formarea PIB.

Analistii considera ca ajustarea CNP cu privire la cresterea economica nu este destul de substantiala avand in vedere riscurile legate de finantare si creditare.
"Incertitudinea este cuvantul de ordine care caracterizeaza anul viitor. Abaterile pot fi foarte mari. Principalele elemente cu impact important asupra asupra avansului PIB sunt incetinirea creditarii si recesiunea din zona euro. Ritmul de crestere al creditari ar putea sa se reduca de la circa 50% la 20%", apreciaza Ionut Dumitru, economist-sef la Raiffeisen Bank.
Cel mai important declin este estimat pentru domeniul constructiilor unde ritmul de crestere se va injumatati. Astfel, in 2009, se asteapta un avans de 12,8% fata de 28,8% in acest an. Varianta finala a prognozei de toamna indica pentru anul viitor o crestere cu 4,7% a industriei si cu 5,8% a serviciilor, in timp ce agricultura va avea o dinamica de 3,5%, pe fondul unei productii bune si in 2009.
Fata de varianta preliminara a prognozei, publicata la sfarsitul lunii septembrie, CNP a revizuit in scadere estimarile privind sectorul industrial atat pentru 2009, dar si pentru 2008. Pentru acest an, industria este creditata cu un avans de 4,8%, fata de 5,4% in prognoza precedenta.
Ion Ghizdeanu, presedintele Comisiei Nationale pentru PrognozaCNP anticipeaza o temperare semnificativa a consumului populatiei, de la o crestere cu 10% in 2008, la 7,1% in 2009. Datele au fost revizuite sensibil in scadere, varianta preliminara indicand o crestere cu 11% pentru acest an si 7,6% anul viitor.
Accelerarea cresterii economice a reprezentat un semnal de alarma pentru BNR, prin prisma presiunilor inflationiste pe care le antreneaza. Prognoza finala de toamna schimba in crestere datele pentru inflatia din acest an, de la 5,8%, la 6%, dar mentine estimarea pe anul viitor, la 4,5%.
Estimarea privind cursul de schimb mediu pentru anul viitor a fost revizuita in crestere cu 0,05 bani, la 3,6 lei/euro. Estimarea este pesimista si in ceea ce priveste cursul din 2008, care va ajunge la 3,67 lei/euro, cu 0,04 bani mai mult fata de estimarea anterioara.
Deficitul de cont curent, considerat de analisti ca unul dintre factorii de risc ai economiei romanesti, in conditiile in care se mentine la niveluri ridicate si nu mai este acoperit decat partial de investitiile straine directe, este estimat sa ajunga anul viitor la 12,2% din PIB, performanta fiind mai putin buna fata de prognoza initiala de 11,8% din PIB.
In acest an, deficitul urmeaza sa coboare la 13,2% din PIB, fata de varianta preliminara de 13,4% din PIB. Analistii sustin ca deficitul va fi tot mai greu de sustinut in contexul turbulentelor internationale, cu criza de lichiditati si finantari mai scumpe.
In ceea ce priveste castigul salarial mediu net, valorile sunt neschimbate pentru intervalul 2008 - 2013. Anul acesta, valoarea va fi de 1.260 de lei, urmand ca in 2013 sa ajunga la 1.930 de lei.
Datele CNP arata o usoara inrautatire a conditiilor de pe piata fortei de munca, fata de datele preliminare, numarul angajatilor urmand sa coboare usor anul viitor la 5,2 milioane.

 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO