Eveniment

Comenzile de pe pieţele externe susţin creşterea industriei

Comenzile de pe pieţele externe susţin creşterea industriei

Autor: Ana Maria Neagu

09.05.2011, 23:34 64

Producţia industrială a încetinit uşor în martie, creşterea faţăde aceeaşi lună din anul precedent încetinind la 7,4%, de la unvârf de aproape 13% în februarie.

Chiar şi după această încetinire, industria rămâne însă pe ocreştere susţi­nută, alimentată de cererea mare de pe pieţelestrăine, în timp ce pe plan local consumul rămâne foarte slab.

Cumulat pentru primul trimestru, faţă de intervalul similar din2010, producţia industrială a crescut cu 11,4% ca serie brută şi cu10% ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şisezonalitate, susţinută de toate sectoarele de activitate, potrivitdatelor INS.

Astfel, ca serie brută, industria prelucrătoare a crescut cu13,2%, industria extractivă cu 3,8%, iar producţia şi furnizarea deenergie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat cu3,7%, menţionează Institutului Naţional de Statistică (INS).

Pe marile grupe industriale s-au înregistrat majorări la toatecategoriile de bunuri, respectiv în industria bunurilorintermediare (+21,1%), în industria bunurilor de capital (+14,1%),în industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+13,7%), înindustria bunurilor de uz curent (+2,6%) şi în industria energetică(+1,8%).

Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi desezonalitate, în primele trei luni ale anului 2011, comparativ cuianuarie-martie 2010, industria prelucrătoare a crescut cu 11,7%,producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apăcaldă şi aer condiţionat cu 3,5% şi industria extractivă cu 3%.

De asemenea, şi ca serie ajustată, toate categoriile de bunuriau consemnat majorări, de 17,4% în industria bunurilorintermediare, 12,8% în industria bunurilor de capital, 12,7% înindustria bunurilor de folosinţă îndelungată, 1,7% în industriabunurilor de uz curent şi 1,6% în industria energetică.

În martie producţia industrială a urcat faţă de luna precedentăcu 14,3% ca serie brută datorită creşterii tuturor sectoarelorindustriale. Astfel, industria prelu­crătoare a crescut cu 16,3%,in­dus­tria extractivă cu 10,1%, iar produc­ţia şi furnizarea deenergie electrică şi termică, gaze, apă caldă cu 2,7%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO