Eveniment

Combustibilii urca tranzactiile BRM la 65 mil. euro

10.07.2008, 18:14 13

Bursa Romana de Marfuri (BRM) a inregistrat in primul semestru al anului tranzactii pe piata la disponibil in valoare de circa 65 mil. euro, cu 20% mai mult decat in primul semestru din 2007, pe fondul cresterii preturilor la produsele petroliere. Oficialii institutiei apreciaza ca pana la finele anului valoarea de tranzactionare ar putea ajunge la 150 de milioane de euro.
"Primele sase luni au insemnat deschiderea ringului gazelor naturale, dezvoltarea ringului produselor petroliere, tranzactii electronice pentru energie si gaze naturale, cat si cotatii la produse petroliere. Cea de-a doua parte a anului va insemna tranzactii pentru produse petroliere, cotatii la materiale de constructii si cresterea valorii de tranzactionare pe energie si gaze naturale", a declarat Ionut Zlate, directorul pietei la disponibil.
Produsele petroliere au fost cele mai tranzactionate marfuri inregistrand o crestere a valorii de tranzactionare de peste 60% fata de primele sase luni din 2007, conform datelor BRM. Valoarea tranzactiilor cu produse petroliere a fost de 56 de milioane de euro, adica 86% din totalul tranzactiilor.
BRM are pe piata la disponibil, in afara de ringul produselor petroliere, alte opt ringuri unde se tranzactioneaza marfuri cu grad ridicat de standardizare, numite si marfuri fungibile - adica acele marfuri care pot fi inlocuite unele cu altele printr-o obligatie contractuala. Tranzactiile se desfasoara fie prin strigare libera in ringul bursei, fie folosind platforma de tranzactionare electronica a bursei.
Ringul marfurilor generale (inclusiv materiale de constructii si legume-fructe) si-a dublat valoarea tranzactiilor, ajungand la 4,7 milioane de euro, clasandu-se pe locul doi in clasamentul tranzactiilor. Locul trei a fost ocupat de ringul gazelor naturale, deschis acum doua luni, care a inregistrat tranzactii de 2,5 milioane de euro.
Piata la disponibil a numarat anul acesta 194 de tranzactii, cu 15% mai mult decat in 2007.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO