Eveniment

Coface: Ratingul de tara ar putea fi redus

04.10.2007, 19:43 15

Agentia franceza de rating Coface ar putea diminua ratingul de tara al Romaniei de la A4 la "A4 minus" din cauza cresterii deficitului de cont curent, a deprecierii leului si a incetinirii cresterii economice si a reformelor, a declarat ieri Cristian Ionescu, directorul general al Coface Romania.
"Colegii nostri de la Paris vor analiza aceste riscuri si vor decide daca ratingul va fi mentinut la A4 sau va fi diminuat la A4 minus", a spus Ionescu.
El spune ca agentia este "foarte ingrijorata" de situatia macroeconomica a Romaniei si de socurile pe care le-ar putea suferi economia pe termen scurt.
"Romania este o economie extrem de vulnerabila la conditiile externe si orice miscare la nivel global atrage dupa sine o criza a monedei nationale. In ceea ce priveste deficitul de cont curent, problema este ca, spre deosebire de anul trecut, cand acesta era acoperit de banii din marile privatizari, in acest an doar 35% din deficit este acoperit de investitii straine", afirma directorul Coface Romania.
Ionescu a mai mentionat ca, in afara de BNR, autoritatile nu au o politica clara de diminuare a acestor riscuri.
"Daca nu vom avea politici clare si strategii pentru a lupta cu aceste lucruri, s-ar putea adeveri o vorba romaneasca: 'boala lunga, moarte sigura'", spune Ionescu.
In ultimii ani, Coface a imbunatatit ratingul acordat Romaniei, de la B in 2003, 2004 si 2005, la A4 in 2006 si 2007.

Comertul, sectorul falimentelor
Aproape 40% din falimentele inregistrate in primul semestru au avut loc in comert, potrivit Coface. "Odata cu strategia marilor lanturi de retail de extindere in orasele de talie mijlocie, numarul falimentelor micilor comercianti va creste", spun reprezentantii Coface. Urmeaza in topul falimentelor industria alimentara si a bauturilor (7,57%) si constructiile (7,55%). In primele sase luni, peste 7.400 de firme din Romania au intrat in faliment.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO