Eveniment

Coaliţia PSD-PNL ar putea să vină astăzi cu setul de măsuri pentru reducerea deficitului bugetar. Se fac presiuni pe reducerea cheltuielilor. Marcel Ciolacu vrea să taie 200.000 de poziţii bugetare neocupate, dar prinse în buget. Pe masă mai sunt creşteri de taxe, creşterea salariului minim sau eliminarea unor facilităţi

Coaliţia PSD-PNL ar putea să vină astăzi cu setul de...

Autor: Răzvan Botea

24.07.2023, 13:08 1635

Coaliţia de guvernare PSD-PNL ar putea să vină astăzi cu planul de măsuri pentru aducerea deficitului bugetar la cel mult 4,9% din PIB în 2023, astfel încât să corecteze derapajul bugetar din prima jumătate din 2023.

S-au vehiculat mai multe măsuri, printre care eliminarea a 200.000 de posturi vacante în aparatul de stat, dar care au fost bugetate, majorări de TVA pentru anumite categorii de produse care beneficiază de cotă redusă, creşterea salariului minim pe economie sau plata contribuţiilor sociale de către toţi cei care nu plătesc în acest moment, pentru că beneficiază de facilităţi. Conform informaţiilor obţinute de ZF, creşterea de TVA pentru anumite produse este inevitabilă, la fel şi creşterea accizelor pe tutun şi alcool. Eliminarea celor 200.000 de posturi vacante din buget ar însemna o economie anuală de până la 10 mld. de lei. Din creşterea salariului minim cu 300 de lei, suma vehiculată, bugetul de stat „câştigă” într-o lună 226 mil. lei, adică 2,7 mld. lei pe an. Liberalii susţin însă că primul lucru la care se uită este economia de la bugetul de stat.

„Reducerea deficitului bugetar trebuie să înceapă cu tăierea unor cheltuieli ale statului. În acest context, în cadrul şedinţei de coordonare de astăzi, am solicitat miniştrilor şi secretarilor de stat liberali o analiză rapidă, pentru a identifica măsuri concrete privind reducerea cheltuielilor bugetare ale instituţiilor publice. Pentru a ne încadra în ţinta de deficit bugetar, statul trebuie să ofere propriul său exemplu, înainte de a veni cu măsuri pentru cetăţeni şi mediul de afaceri”, a afirmat în această dimineaţă Nicolae Ciucă, fost premier al României şi preşedintele PNL.

Vineri, Marcel Ciolacu a declarat că „sunt prea multe excepţii la TVA”: „În discuţia mea cu Comisia Europeană, şi are dreptate, trebuie să fie o ordine, nu să fie şapte tipuri de TVA. Am convenit că rămâne TVA de 9% la mâncare, medicamente, proteze. De ce la cluburi e 5% TVA? Sunt mult prea multe excepţii în România, lucru pe care ni l-a spus nu doar Comisia, ci şi toate forurile financiare.”


Daniel Anghel, partener şi liderul serviciilor fiscale şi juridice la PwC România, una dintre cele mai mari companii globale de consultanţă şi audit, a emis astăzi o opinie privind modificările fiscale, în care atrage atenţia că nu este pentru prima dată în ultimii ani când se iau decizii de modificări fiscale în mod intempestiv pentru mediul de afaceri.

„Situaţia actuală are rădăcini adânci într-o perioadă lungă în care schimbările de taxe şi impozite s-au făcut ad hoc, fără analize, fără studii de impact şi, practic, au subţiat baza de impozitare, afectând echitatea fiscală. Cu alte cuvinte avem o problemă sistemică care nu poate fi rezolvată cu câteva reglaje, ci printr-o abordare diferită care să vizeze atât sistemul de taxare, cât şi administrarea fiscală, politica bugetară, salarizarea în sectorul public, pensiile, modul în care sunt cheltuiţi banii publici, pentru că în caz contrar, ne vom confrunta din nou cu aceleaşi probleme ca cele care trebuie rezolvate astăzi”, spune Anghel.

Conform lui, modificarea taxelor, fără alte măsuri de consolidare fiscală, riscă să nu rezolve problema bugetului, ci chiar să creeze alte dezechilibre.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO