Eveniment

Clujul isi cantareste atuurile: fara firme mamut si cu terenuri ieftine

12.05.2003, 00:00 52

Oamenii de afaceri din judetul Cluj nu sunt destul de uniti pentru a-si sustine interesele in fata autoritatilor. "Clujul are trei reprezentnati in guvern, dar nu profitam de asta. Trabuia sa facem mai mult lobby pe probleme identificate impreuna", a declarat Agatha Neamtu, director executiv la Camera de Comert si Industrie Cluj in cadrul seminarului "Cluj - parteneriat, investitie sau creditare: ce este de ales pentru dezvoltarea afacerii?" organizat de Ziarul Financiar si sponsorizat de compania European Drinks.
Neamtu spune ca sindicatele se misca, in general, mai bine decat mediul de afaceri  si, desi la nivel national sunt circa 17 mari asociatii patronale si fiecare se crede mai reprezentantiva decat alta, niciuna nu este suficient de infipta pentru ca guvernul sa o asculte.
Potrivit unui indice de atractivitate calculat de firma de consultanta PricewaterhouseCoopers (PwC), Clujul se afla pe locul noua ca pondere in cifra de afaceri la nivel national, fara a lua in calcul Bucurestiul si judetul Ilfov.
"Desi nu are nici o firma mamut, Clujul ar veni chiar pe locul cinci, eliminand din calcul judete precum Galati - cu Sidex, sau Olt - cu Alro. Acesta este un element graitor asupra faptului ca in Cluj exista un mediu de afaceri puternic", a declarat Radu Stoicoviciu, reprezentant al PwC.
Ghoerghe Funar, primarul Clujului, spune ca ceea ce ofera administratia locala investitorilor este faptul "ca nu ia". "Noi nu luam spaga. In schimb, punem la dispozitie investitorilor terenuri la un pret de doi euro pe metru patrat, mult sub preturile din alte zone. Sunt situatii in care documentatiile si aprobarile necesare unei afaceri se elibereaza in cateva zile. In plus, noi nu cautam sa obtinem bani in prima etapa a unei investitii", a declarat primarul.
Funar spune ca negoziaza in prezent cu un investitor francez care a identificat terenurile pentru construirea unei mari fabrici de mobila, cu 800 - 1.000 de angajati. Anul trecut, Primaria Cluj s-a asociat cu o firma spaniola care a angajat 1.000 de persoane pentru productia de componente auto. Municipalitatea clujeana intentioneaza sa lanseze o a doua emisiune de obligatiuni municipale in valoare de 75 miliarde de lei.
"Orice afacere bine condusa se va vinde la preturi de cateva ori mai mari decat in prezent, cu doi ani inainte de aderarea la Uniunea Europeana", a declarat Francisc Bodo, directorul GED Capital. El spune ca nici macar astazi nu exista bani privati pentru investitii in Romania, fondurile prezente pe piata locala obtinand finantare de la investitori institutionali.
Potrivit unui studiu realizat de Raiffeisen Bank, perceptia intreprinderilor mici si mijlocii este ca bancile au o atitudine impersonala, exista multa birocratie in analiza solicitarilor de credit, iar afcerile mici sunt discriminate.
"IMM-urile prezinta un factor de risc ridicat din cauza capitalului limitat si a lipsei de specialisti", a declarat Flavius Mercean, corporate manager al sucursalei Cluj a Raiffeisen Bank. In plus, nu exista studii de piata pe sectoarele acoperite de IMM pentru ca bancile sa stie unde se afla o anumita firma ca pozitie pe piata.
Mercean spune ca, desi bancile stau pe un surplus de lichiditati, regulile mai stricte de provizionatre a creditelor si celelalte norme prudentiale ingreuneaza creditarea IMM.
Ziarul Financiar a organizat la finele saptamanii trecute, la Cluj - Napoca, un seminar care si-a propus sa adune la aceeasi masa oameni de afaceri, reprezentanti ai autoritatilor si institutiilor de reglementare a mediului de business, analisti si jurnalisti de specialitate.
Organizatorii au urmarit ca prin aceasta manifestare sa aiba loc intalnirea intre interesele complementare ale oamenilor de afaceri din Cluj si cei care ar putea sa-i ajute sa isi dezvolte afacerile.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO