Eveniment

Ciurchea: Economiile prin introducerea cardului de sănătate - în jur de 90 milioane de lei pe lună

Ciurchea: Economiile prin introducerea cardului de...

Autor: Elvira Gheorghita

26.08.2015, 00:00 53

"Casa Naţională de Asigurări de Sănătate nu plăteşte salarii, casa plăteşte servicii medicale. Deci, acei bani din economii vor intra în serviciile medicale şi, fiind un venit pentru spitale, spitalul îşi calculează acel 25 la sută care este asigurat de Guvern. De la 1 octombrie este valabilă această mărire de salariu de 25 la sută, noi vom face plăţile în noiembrie", a precizat Ciurchea.

Preşedintele CNAS a mai spus că, din creşterea salarială de 25 la sută, o parte din bani se întorc la buget ca venit din taxe şi impozite.

"Adică va fi o creştere salarială odată cu care vor creşte taxele şi impozitele aferente", a mai spus Ciurchea.

Cardul naţional de sănătate trebuia să fie, din 1 mai, unicul sistem de validare şi decontare a serviciilor medicale în sistemul asigurărilor sociale de sănătate. Întrucât nu toţi asiguraţii au intrat în posesia cardului de sănătate, CNAS a decis ca serviciile medicale să fie acordate, o perioadă, atât cu cardul cât şi fără.

Din 1 septembrie prezentarea cardului de sănătate este obligatorie la acordarea fiecărui serviciu medical pentru asiguraţi, iar cei care au fost invitaţi să ridice documentele şi nu au făcut-o nu vor mai beneficia de servicii medicale gratuite, decât dacă sunt urgenţe medicale, a anunţat, marţi, Vasile Ciurchea.

Premierul Victor Ponta a anunţat, pe 18 august, majorarea cu 25 la sută a salariilor pentru tot personalul sanitar, de la 1 octombrie.

El a spus că majorarea este posibilă în baza economiilor făcute de sistemul de sănătate după introducerea cardului de sănătate şi a celorlalte măsuri de eficientizare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO