Eveniment

Cine munceste in locul romanilor plecati la munca

29.09.2004, 00:00 22



Doua milioane de romani, adica aproape o zecime din populatie lucreaza, potrivit statisticilor, in strainatate, iar numarul este in continua crestere. Cine ramane in aceste conditii sa munceasca in Romania?



"Sunt tot mai multe firma care solicita permise de munca pentru muncitori din Moldova, Ucraina sau Belarus", explica Doru Frunzulica, seful Departamentului pentru Munca in Strainatate din cadrul Ministerului Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei.



El spune ca pentru moment Guvernul Romaniei se protejeaza prin limitarea numarului de permise de munca, insa aceasta tendinta nu reprezinta un pericol nici pe termen mediu.



"Si cele zece state care au intrat in Uniunea Europeana in acest an s-au temut de o invazie masiva a muncitorilor din statele Europei Centrale si Est, Insa pana la urma aceasta nu s-a adeverit", adauga Frunzulica.



El apreciaza ca cei mai bine de doua milioane de romani care lucreaza in strainatate trimit anual in tara oficial intre 2 si 2,5 miliarde de euro. Estimarile firmelor de transfer de bani indica o valoare de 3,5 miliarde euro pentru acest an. Si valorile ar putea creste in urmatoarea perioada.



"Nu ii incurajam sa plece pe romani la munca in strainatate ci ii incurajam sa revina. Daca cei care au incheiat contractele nu se intorc in tara sa confirme incheierea contractelor de munca la data stabilita, atunci ei nu mai pot pleca ulterior cu un contract de munca in strainatate", completeaza reprezentantul Departamentului pentru Munca in Strainatate.



El nu a putut preciza care este insa ponderea romanilor care se intorc in totalul celor care pleaca in fiecare an la munca in strainatate.



"Am fost pana acum in Italia, Spania si Portugalia, urmeaza sa vedem care este situatia si in celelate tari - Germania, Franta, Ungaria sau alte state in care lucreaza romani", adauga Frunzulica.



El spune ca 800.000 de romani , lucreaza, potrivit informatiilor primite de la autoritatile locale in Italia, intre 400.000 si 500.000 de romani in Spania si aproximativ 40.000 lucreaza in Portugalia.



O statistica citata de publicatia franceza Le Monde indica faptul ca in Italia lucrau la inceputul acestui an 240.000 de imigranti romani, pe locurile urmatoare fiind situati marocanii (227.000), albanezii (224.000) si ucrainienii (121.000).



Altfel spus, cu acte in regula se aflau in Italia aproape 230.000 de romani, ceea ce inseamna ca restul pan ala 800.000 ar putea fi considerati ca lucratori ilegali.



"Nu pot spune care este ponderea romanilor care lucreaza legal sau ilegal in totalul de peste 2 milioane de romani care lucreaza in strainatate. Ceea ce pot spune este ca o parte importanta dintre acestia lucreaza legal", completeaza Frunzulica.



El adauga faptul ca in prezent negociaza cu Banca Comerciala Romania posibilitatea reducerii comisioanelor la trimiterea banilor in tara.



"Romanii din strainatate spun ca aceste comisioane sunt prea mare. Pana la urma este vorba de suma importanta - 2,5 miliarde de euro trimisi in tara", adauga Frunzulica. ionut.bonoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO