Eveniment

Cinci oferte finale pentru achizitia Electrica Muntenia Sud

10.05.2006, 00:00 28

Companiile CEZ (Cehia), Enel (Italia), Gaz de France, Iberdola (Spania) si RWE Energy (Germania) au depus ieri oferte finale pentru preluarea pachetului de 67,5% de actiuni detinut de stat la Electrica Muntenia Sud, au declarat pentru ZF surse de pe piata.

Vanzarea distributiei de electricitate ar putea depasi 750 mil. euro, conform asteptarilor reprezentantilor Electrica.

Statul va ceda actiunile Electrica Muntenia Sud printr-o metoda asemanatoare celei aplicate si la privatizarile anterioare. Cumparatorul va achizitiona direct 50% din actiuni si va aloca fonduri pentru o majorare de capital prin care participatia sa va ajunge la 67,5%.

Comisia de privatizare a selectat in luna martie cinci din cele 10 companii care au participat in procesul de privatizare a pachetului de actiuni detinut de stat la Electrica Muntenia Sud.

Electrica Muntenia Sud are un capital social de 191,3 milioane de lei si peste un milion de clienti.

Din cele opt filiale de distributie a energiei electrice ale Electrica, pana acum au fost privatizate patru, preluate de CEZ, Enel, si E.ON. Electrica Muntenia Sud a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de 391,6 milioane de euro (1,419 miliarde euro), in crestere cu 40% fata de anul anterior.

Compania asigura alimentarea cu energie in Capitala si in judetele limitrofe, avand 2.094 de angajati la finele anului trecut.

In total, opt companii au depus oferte financiare si tehnice pentru preluarea participatiei majoritare la Electrica Muntenia Sud - AES Southern Europe Holdings BV-SUA, CEZ a.s.-Republica Ceha, ENEL SpA-Italia, EVN AG-Austria, Gaz de France International SAS-Franta, Iberdrola S.A.-Spania, RWE Energy AG-Germania si Union Fenosa International SA-Spania.

Doua concerne germane - E.ON si EnBW - au renuntat sa mai depuna oferte pentru preluarea distributiei ce asigura alimentarea cu energie electrica a Capitalei. In perioada imediat urmatoare, comisia de negociere urmeaza sa transmita celor cinci investitori selectati toate informatiile necesare pregatirii si predarii ofertelor angajante imbunatatite.

Cehii de la CEZ au preluat anul trecut pachetul majoritar al distributiei de electricitate Electrica Oltenia in cadrul unei tranzactii de aproape 170 milioane de euro, din care o treime a insemnat pretul pe pachetul de actiuni, iar restul aport de capital in companie din partea investitorului strategic. De asemenea, italienii de la Enel au achizitionat primele doua distributii de energie electrica din Romania, Electrica Banat si Electrica Dobrogea, in cadrul unor tranzactii cu o valoare cumulata de peste 125 de milioane de euro.

Alt jucator deja implantat in piata romaneasca este grupul francez Gaz de France, care doreste sa preia Muntenia Sud pentru a-si crea un pol de "multi utility" in sudul Romaniei. Gaz de France a achizitionat pachetul majori-tar al Distrigaz Sud intr-o tranzactie de 311 milioane de euro.



CEZ (Cehia)

Cifra de afaceri 2005: 4,1 mld. euro

Profit net 2005: 787 mil. euro

Numar de consumatori: 6,6 milioane

Detine 51% din Electrica Oltenia



RWE Energy (Germania)

Cifra de afaceri 2005: peste 40 mld. euro

Profit net 2005: 1,8 mld. euro

Numar de consumatori: 20,9 milioane



Enel (Italia)

Cifra de afaceri 2005: 34 mld. euro

Profit net 2005: 3,9 mld. euro

Numar de consumatori: 29 milioane

Detine 51% din Electrica Banat si Electrica Dobrogea



Iberdrola (Spania)

Vanzari: 11,7 mld. euro

Profit net: 1,38 mld. euro

Active totale: peste 30 mld. euro

Angajati: 17.184



Gaz de France (Franta)

Cifra de afaceri: 22 mld. euro

Profit net: 1,7 mld. euro

Angajati: 52.958

Detine 51% din distributia de gaze Distrigaz Sud.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO