Eveniment

Cinci luni din an romanii mananca doar mere din import

Cinci luni din an romanii mananca doar mere din import

Polonia si Austria sunt principalii furnizori de mere

18.07.2008, 00:00 41

Romania produce anual aproximativ 100.000 de tone de mere, cantitate care reuseste sa acopere consumul numai sapte luni, motiv pentru care in perioada aprilie - septembrie producatorii locali dispar din piete si din magazine, iar romanii gasesc numai produse din import.
"In lunile aprilie-august se apeleaza la merele din import, in special din tari precum Polonia, Austria, Franta sau Olanda, intrucat cantitatea produsa la nivel local este suficienta doar pentru a se stoca si valorifica din toamna pana in primavara", a declarat pentru ZF Aurel Tanase, directorul general al Asociatiei Interprofesionale de Legume-Fructe.
Din totalul de circa 300.000 de hectare cultivate cu pomi fructiferi, livezile de mar ocupa aproximativ 90.000 de hectare, adica 30% din suprafata totala.
"60% din aceasta suprafata este cultivata cu pomi razleti, care se intretin greu si care produc anual doar 15 tone/ha, de obicei cantitati slabe calitativ destinate consumului propriu sau valorificate industrial, pentru suc sau rachiu. Restul reprezinta suprafete cultivate masiv, care produc 35 - 40 tone/ha, dar sunt putine zone, cum ar fi Reghin, Valcea, Satu Mare, Cluj, Bacau, Roman sau Voinesti", explica Tanase.
Jucatorii care detin livezi de mar sustin ca anul acesta productia va fi mai buna decat in alti ani, deoarece in ultimii doi ani s-au facut plantatii masive cu potential productiv si calitate superioara care depasesc 500 de hectare.
Vasile Andres administreaza o livada de 40 de hectare prin intermediul companiei Agro Pomicola, in care are plantatii tinere, de doi-trei ani. In maximum doi ani estimeaza ca va avea o productie de cel putin 1.200 de tone.
"Este greu sa le intretin pentru ca anul trecut a fost seceta, iar acum a plouat foarte mult. Am fost nevoiti sa udam des, sa investim in tratamente. Cel mai rau este ca incep sa produc abia in anii cinci-sase, pana atunci trebuie doar sa scoatem bani din buzunar", spune Andres.
Investitiile anuale pentru suprafata detinuta ajunge in prezent la aproximativ 10.000 de euro, dar la maturizare, un hectar cultivat cu meri va necesita 4.000-5.000 de euro. Intr-un an bun, un hectar de livada in care s-au investit 5.000 de euro poate produce intre 30 de tone si 60 de tone de mere. Astfel, la un pret de 0,5 euro/kg, producatorii pot obtine intre 15.000 de euro si 30.000 de euro pe hectar.
Producatorii care detin livezi de mere nu primesc anul acesta decat subventii in valoare de 50 de euro/ha din fonduri europene, ceea ce inseamna ca Vasile Andres acopera doar 20% din cheltuielile de 10.000 de euro pentru intretinerea livezii. "Singurii bani pe care i-am primit au fost in timpul mandatului lui Gheorghe Flutur, cand s-au acordat 1.900 de lei pentru infiintarea de culturi tinere. De atunci nimic", povesteste Andres.
Ungaria aloca 250 de euro pentru hectarul cultivat, iar majoritatea tarilor Uniunii Europene primesc 500 de euro/ha, ceea ce face grea competitia producatorilor romani cu piata externa.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO