Eveniment

Chirica, Nuclearelectrica: Incepem de anul acesta angajarile pentru reactoarele 3 si 4

Chirica, Nuclearelectrica: Incepem de anul acesta angajarile pentru reactoarele 3 si 4
19.01.2009, 18:49 192

Nuclearelectrica, actionarul majoritar al companiei de proiect care va realiza reactoarele 3 si 4 ale centralei nucleare de la Cernavoda, proiect cu o valoare estimata la circa 4 mld. euro si cu o durata de constructie de circa 7 ani, va incepe angajarile de anul acesta pentru a putea sustine dezvoltarea proiectului la termenele anuntate.

Producatorul de energie se inscrie astfel in lista extrem de scurta a firmelor care-si mai permit sa faca angajari, in contextul in care anunturile de disponibilizare din cauza crizei au devenit ceva obisnuit.
"Avand in vedere ca ciclul de pregatire pentru personalul de exploatare dintr-o centrala nucleara este de circa 4-5 ani, vom incepe inca din acest an sa angajam personal si sa incepem pregatirea acestuia, atat prin cursuri, cat si la locul de munca. In acest context, nu ne punem problema disponibilizarilor", spune Teodor Chirica, directorul general al Nuclearelectrica.
In prezent, Nuclearelectrica opereaza prin intermediul a doua reactoare nucleare cu o capacitate instalata de 700 MW fiecare prin care se asigura aproximativ 18% din energia produsa local. Compania are in prezent peste 2.200 de angajati.
La sfarsitul anului trecut a avut loc parafarea acordului de investitii si a actului constitutiv privind infiintarea companiei de proiect pentru reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda. Alaturi de Nuclearelectrica, firma ce va detine 51% din actiunile companiei de proiect, mai sunt implicati in constructia celor doua reactoare CEZ (Cehia), Enel (Italia), RWE Power (Germania), Gaz de France Suez (Franta), care detin fiecare cate 9,15% din compania de proiect, si ArcelorMittal Romania si Iberdrola (Spania), care detin cate 6,2% fiecare.
"Parafarea documentelor care a avut loc la 20 noiembrie a fost urmata de semnarea acestora, care s-a incheiat la finale anului trecut. Din motive de eficienta, aceste documente s-au semnat intre parteneri, fara a fi organizata o noua ceremonie. In momentul de faza am initiat faza de inregistrare a noii companii, denumita EnergoNuclear, sperand ca aceasta sa devina operationala in prima jumatate a lunii februarie", mai spune Chirica.
Potrivit rezultatelor preliminare, compania a inregistrat anul trecut venituri de 1,47 miliarde de lei (399,4 mil. euro), din care veniturile din exploatare au reprezentat 1,37 miliarde de lei (372,2 mil. euro). "Pentru anul 2009 au fost estimate venituri totale in suma de 1,56 miliarde de lei (433 mil. euro), din care venituri de exploatare de circa 1,535 miliarde de lei (426,3 mil. euro)", a mai precizat Chirica.
Cresterea veniturilor este explicata printr-o productie estimata pana la un nivel de 10.851 GWh in 2009 fata de 10.200 GWh in 2008. Cantitatea de energie de anul trecut este aproape dubla comparativ cu cea din 2007, cand compania a produs circa 6.966 GWh.
Profitul net al Nuclearelectrica pentru anul trecut este estimat la circa 12,5 milioane de lei (3,4 mil. euro), in scadere fata de rezultatul de 26,5 mil. euro raportat in 2007 din cauza cresterii cheltuielilor financiare reprezentand diferentele de curs valutar aplicate soldului creditelor angajate in diverse valute externe. Pentru anul acesta, compania prevede un profit net de 50 mil. lei (13,8 mil. euro).
"Societatea prevede un buget de investitii pentru 2009 de circa 680 de milioane de lei (189 mil. euro), comparativ cu cel de 635 de milioane de lei (172,5 mil. euro) prevazut pentru anul trecut", a mai precizat Chirica.
Seful Nuclearelectrica spune ca nu a fost anuntat pe cale oficiala in ceea ce priveste o posibila schimbare a sa din functie, desi exista deja infomatii privind alte posibile schimbari ce urmeaza a fi facute de Adrian Videanu, ministrul economiei. Singurele companii importante din sectorul energetic care isi pastreaza deocamdata directorii sunt Hidroelectrica, Transgaz si Nuclearelectrica.
Potrivit unor surse citate de Mediafax, Chirica urmeaza sa fie schimbat chiar daca deocamdata nu sunt inlocuitori si este si o situatie mai speciala din cauza proiectului reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO