Eveniment

Chestiunea Petromidia devine fierbinte

Chestiunea Petromidia devine fierbinte
24.08.2010, 14:48 39

Încă din luna martie, de la primul său interviu acordat preseidin România, CEO-ul Rompetrol spunea că nu vede nicio problemă în afi partener de afaceri cu statul român. Intenţiile de platăparţială a kazahilor se puteau citi de pe atunci printre rânduri.Cum însă timpul a trecut şi luna septembrie - deadline-ulobligaţiunilor - este aproape, CFO-ul Rompetrol, Dmitry Grigoriyev,va ieşi public miercuri dimineaţă într-o conferinţă de presă pentru"clarificări privind obligaţiunile scadente la 30 septembrie 2010,precum şi aspecte referitoare la finalizarea ofertei publice depreluare, pe care compania a derulat-o pentru RompetrolRafinare".



"Obligaţiunile nu sunt o chestiune atât de fierbinte. E o lege, darcred că devine fierbinte pentru că timpul zboară", spunea în lunamartie CEO-ul Rompetrol, Sadoukhas Meralyiev, în primul săuinterviu acordat presei din România. Încă de pe atunci CEO-ulRompetrol vorbea despre o plată parţială, care ar păstraKazMunaiGaz în poziţia de acţionar majoritar, statul devenindacţionar minoritar: "Avem trei variante: să plătim toată suma(571,3 milioane euro), a doua variantă e să nu plătim nimic şi săconvertim totul în acţiuni, statul având astfel 51%, dar mai avemşi o variantă intermediară. Varianta intermediară înseamnă săplătim parţial. Proiectul a fost ratificat de parlament, toate celetrei variante sunt posibile, nu greşim cu nimic dacă o alegem peoricare". Întărind opţiunea plăţii parţiale, Meralyiev a repetat demulte oi de-a lungul interviului - iar opinia sa a fost reluată pescurt în apariţiile publice ale CFO-ului Dmitry Grigoryiev - că arconsidera chiar sănătos pentru companie un parteneriat cu statul:"Eu sunt destul de flexibil. E bine să lucrezi singur, dar şi săfii partener cu guvernul e foarte bine. Da, e bine să stai înaceeaşi bancă cu guvernul în această ţară, cred că e foarte bine.Aceasta e însă părerea mea personală".

Citiţi mai multe despre ce se intampla la Petromidia si ce spuneCEO-ul Rompetrol despre planurile de viitor pe www.businessmagazin.ro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO