Eveniment

Cheltuielile statului cu salariile sar de un sfert din veniturile totale

Cheltuielile statului cu salariile sar de un sfert din...

Autor: Iulian Anghel

03.08.2016, 00:03 85
Jumătate din cei aproape 1,2 milioane de angajaţi la stat au primit de la 1 august majorări salariale, aceste cheltuieli urmând să atingă la final de an un sfert din veniturile bugetului general consolodat, pentru prima dată din 2008 încoace.

Ca pondere în PIB, cheltuielile de personal vor creşte în acest an cu 0,5-0,6% spre 7,8 – 8% din produsul intern brut, nivelul de dinainte de criză, iar ca pondere în veniturile totale, ele vor atinge 25%, dacă nu cumva veniturile vor creşte spectaculos în a doua parte a anului. În primele şase luni din an cheltuielile de personal atinseseră 24,8% din totalul veniturilor bugetului.

În primele şase luni cheltuielile de personal au crescut cu 10,7% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent fiind determinate în principal de majorările salariale acordate în a doua parte a anului 2015 şi de majorarea salariului minim brut pe ţară. Majorările salariale acordate în 2015 au fost de 12% administraţia locală, de 25% în sănătate şi asistenţă socială şi de 20% în educaţie. Pentu cei care nu au beneficiat de vreo majorare mai sus amintită creşterea salarială a fost de 10%. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO