Eveniment

CEZ face primul pas in Romania cu achizitia Electrica Oltenia pentru 151 mil. euro

06.04.2005, 20:35 20

Compania energetica CEZ (Cehia) este interesata de achizitia unor capacitati de producere de energie electrica de pe piata romaneasca din sectorul termocentralelor sau hidrocentralelor, a spus Martin Roman, directorul general executiv al CEZ.
Compania ceha a semnat ieri contractul de privatizare al filialei Electrica Oltenia, in cadrul unei tranzactii cu o valoare totala de 151 de milioane de euro.
Cehii vor plati 47,4 milioane de euro pentru cumpararea directa a unui pachet de 24,62% din actiunile Electrica Oltenia, urmand sa participe la o majorare de capital a companiei cu inca 103,6 milioane de euro pentru a atinge participatia majoritara.
Distributia zonala de electricitate din Oltenia are datorii de 2.550 de miliarde de lei (71 de milioane de euro) si creante in valoare de 2.528 de miliarde de lei (70,2 milioane de euro).
Electrica Oltenia este cea mai mare dintre cele opt filiale ale Electrica, avand peste 1,37 consumatori in judetele Dolj, Gorj, Olt, Mehedinti, Teleorman, Valcea si Arges.
Tranzactia va fi finalizata pana la data de 30 iunie. Potrivit estimarilor companiei Electrica, pana la acea data, reprezentantii CEZ vor avea acces si vor lua parte activa la toate deciziile strategice majore luate de Electrica Oltenia.
Consultanta Electrica la aceasta tranzactie a fost asigurata de catre un consortiu condus de catre Bank of America Securities, din echipa facand parte casa de avocatura Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen, si firma britanica de avocatura Allen & Overy.
CEZ a avut in echipa sa de negociere firma austriaca de consultanta CA IB, Deloitte (ca auditor) si biroul local al casei de avocatura britanice Linklaters.
Electrica Oltenia dispune de o retea de distributie de 50.323 de kilometri, care deserveste o suprafata de 41.128 de kilometri patrati.
Potrivit contractului, CEZ are optiune pentru a vinde un pachet de pana la 5% catre institutii financiare internationale precum Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), insa pana acum nu au avut loc discutii in acest sens, iar unele surse apropiate investitorului ceh afirma ca CEZ nu doreste o diminuare a pachetului sau de actiuni.
Potrivit reprezentantilor Electrica, valoarea corespunzatoare pentru fiecare consumator preluat este de 269 de euro, in timp ce pretul pe MWh distribuit este de 54 de euro.
Spre comparatie, grupul italian Enel a platit 223 de euro pe consumator in cazul Electrica Banat si 221 de euro la privatizarea Electrica Dobrogea, in timp ce la Electrica Moldova, cumparata de compania germana E.ON, acelasi indicator este de 193 de euro.
In ceea ce priveste pretul pe MWh furnizat, acesta se ridica la 62 de euro in cazul Electrica Moldova de catre E.ON. Compania italiana Enel a achitat 52 euro/MWh la Electrica Banat si 39 euro/MWh la Electrica Dobrogea.
Pretul pe MWh distribuit si pretul pe consumator sunt doi indicatori importanti in compararea tranzactiilor care vizeaza distributiile de electricitate, deoarece acestea sunt activitati reglementate.
In plus, CEZ si-a anuntat interesul pentru a participa la privatizarea celor trei mari complexuri energetice de producere a energiei din Oltenia - Craiova, Turceni si Rovinari.
"CEZ are la dispozitie fonduri de peste un miliard de euro pentru achiziti din care a cheltuit aproximativ 200 de milioane de euro in Bulgaria, respectiv 151 de milioane de euro in Romania. Ne intereseaza capacitati de productie in Romania, atat termocentrale, cat si hidrocentrale", a precizat Martin Roman.
CEZ este controlata de catre statul ceh si este al doilea exportator de energie din Europa.
Grupul a avut in 2003 venituri de peste 2,65 miliarde de euro.
adrian.mirsanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO