Eveniment

Cele mai puternice banci centrale isi unesc fortele pentru a opri carnagiul. Ce se va intampla pe piata locala?

18.09.2008, 19:37 27

Bancile centrale din Statele Unite, Canada, zona euro, Marea Britanie, Elvetia si Japonia au decis ieri sa pompeze 247 de miliarde de dolari pe pietele financiare intr-un efort coordonat menit sa reduca presiunea generata de ultimele evenimente de pe Wall Street, scrie presa internationala.

Aceasta este cea mai mare interventie concertata din istoria bancilor centrale.

Anuntul vine dupa ce panica de pe piata financiara a explodat in intensitate, randamentul inregistrat de obligatiunile emise de Trezoreria americana atingand un minim record, iar gramul de aur inregistrand cea mai semnificativa crestere zilnica din toate timpurile, de 11,6%. In aceste conditii, piata imprumuturilor interbancare a inghetat, fortand autoritatile sa intervina.

Strategii bancii centrale a zonei euro (BCE) au anuntat ca impreuna cu Banca Angliei vor pompa pe piata europeana fonduri overnight in valoare de 40 mld. dolari (28,1 mld. euro). In acelasi timp, Fed va autoriza extinderea liniei de credit adresata bancilor americane cu 180 mld. dolari (126,6 mld. euro), iar Banca Japoniei va lansa o operatiune de finantare in dolari. Actiuni similare vor fi intreprinse si de bancile centrale din Canada si Elvetia.

"Bancile centrale vor continua sa colaboreze si vor lua toate masurile necesare pentru a stopa extinderea presiunilor", se arata intr-un comunicat al BCE. Actiunea concertata a bancilor centrale vine in contextul unei accentuari a crizei de pe piata financiara, generata de temerile privind inrautatirea situatiei de pe Wall Street in urma falimentului Lehman Brothers, a pierderii independentei de catre Merrill Lynch si a nationalizarii asiguratorului AIG.

Costurile imprumuturilor overnight au coborat, joi, cu 2% dupa ce bancile centrale si-au anuntat intentiile si dupa ce in ziua precedenta se inregistrase un nivel al dobanzilor de 5% pe piata europeana si 8,5% pe cea asiatica.

"Este evident ca operatiunea bancilor centrale nu va elimina cauzele care se afla la baza problemelor, dar va ajuta la eliminarea unei parti din tensiunile create in ultima vreme pe piata financiara", a declarat Ian Stannard, strateg valutar in cadrul BNP Paribas.

Actiunile celor doua banci de investitii independente care au supravietuit pana acum crizei - Morgan Stanley si Goldman Sachs - au coborat cu 24, respectiv 14% in sedinta de tranzactionare de miercuri, dupa ce costurile de asigurare a activelor detinute de catre companii s-au majorat, amenintand capacitatea acestora de a-si finanta operatiunile.

 

Bursa de la Moscova a fost din nou oprita. Presedintele rus Dmitri Medvedev a anuntat ca autoritatile de la Moscova vor cheltui 19,59 mld. dolari (13,78 mld. euro) pentru a sprijini si stabiliza piata financiara interna, in conditiile in care principalele doua piete de capital ruse se vor deschide de-abia astazi dupa cele trei zile de suspendare cauzate de prabusirea abrupta a preturilor actiunilor, scrie Financial Times.

Jumatate din fondurile alocate vor proveni de la bugetul de stat, a amentionat Medvedev, dezvaluind elaborarea unui plan de urgenta menit sa reduca presiunile generate de cea mai mare criza economica traversata de Rusia dupa colapsul financiar din august 1998.

Sedintele de tranzactionare de pe principalele piete de schimb din Rusia, Micex si RTS, vor fi reluate vineri dupa ce au fost suspendate partial marti si miercuri si total joi, pe fondul unei continuari abrupte a declinului inceput imediat dupa invazia Georgiei de catre trupele rusesti, in august anul acesta.

 

Washington Mutual, ciopartita intre supravietuitori. JPMorgan Chase, Citigroup, Bank of America si Wells Fargo ar putea depune oferte pentru parti din banca cu probleme Washington Mutual, cea mai mare institutie de economii si credite din Statele Unite, conform unor surse familiare cu discutiile, citate de Bloomberg. Cumparatorii ar putea fi interesati doar de parti din WaMu, au declarat sursele citate mai sus. Intre timp, Wachovia, a patra mare banca americana, ar putea intra in discutii de fuzionare cu Morgan Stanley.

Bancile ar putea fi nevoite sa fuzioneze pentru a putea supravietui crizei in urma careia Lehman Brothers a intrat in faliment, Merrill Lynch a fost achizitionata de Bank of America, iar AIG a fost preluat de catre guvernul american. Creditorii, inclusiv Wells Fargo, sunt in cautare de active de achizitionat la preturi foarte scazute, dupa ce valoarea de piata a companiilor americane a avut de suferit in urma scaderilor de pe piata de actiuni.

 

Morgan Stanley este aproape de o fuziune cu Wachovia. Morgan Stanley ar putea fuziona cu o banca pentru a recastiga increderea investitorilor dupa ce valoarea actiunilor sale a scazut cu 42% in aceasta saptamana in urma prabusirii Lehman Brothers, scrie Bloomberg. John Mack, CEO-ul Morgan Stanley, a fost contactat de oficialii Wachovia, acestia exprimandu-si interesul fata de banca americana, a declarat o persoana familiara cu situatia care a refuzat sa fie identicata pentru ca discutiile sunt private si ar putea sfarsi fara sa se ajunga la o intelegere. Firma newyorkeza incearca de asemenea sa limiteze vanzarile short de actiuni proprii, a declarat persoana citata. In urma incheierii unui acord, Goldman Sachs ar ramane singura banca de investitii independenta de pe Wall Street.

 

Fostul CEO al AIG a pierdut aproape 6 mld. $
 

Fostul CEO de la American International Group, Maurice "Hank" Greenberg, a privit neputincios cum valoarea actiunilor pe care le detine in companie s-a prabusit, aducandu-i o pierdere de 6 miliarde de dolari (4,14 miliarde de euro) luna aceasta, dupa ce gigantul s-a zbatut sa supravietuiasca pierderilor masive. Greenberg, in varsta de 83 de ani, controleaza 11% din actiunile AIG prin intermediul a doua firme de investitii si active.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO