Eveniment

Cel mai mare transportator de titei intra pe Rasdaq

30.07.2004, 00:00 21

Actiunile societatii Conpet Ploiesti, cel mai mare transportator de titei prin conducte din Romania,  vor fi tranzactionate la Bursa Electronica RASDAQ incepand de miercuri 4 august. Compania va fi listata la Categoria de Baza sub simbolul COTE.
Aceasta este mai importanta listare pe piata de capital din acest an.
Conpet are un capital social de 270,7 miliarde lei, impartit in peste 8,2 milioane actiuni cu valoarea nominala de 33.000 lei.
Societatea are 26.536 actionari, persoane fizice si juridice, actionarul majoritar fiind Ministerul Industriei si Resurselor, care detine  77,6%. Cel mai important actionar minoritar este SIF Muntenia, cu o detinere de 9,4%. Restul de 12,9% din capital este controlat de alti actionari, cea mai mare parte din acestia fiind reprezentati de persoane fizice care au dobandit actiunile in cadrul Programului de Privatizare in Masa.
Conpet este operatorul Sistemului National de Transport Titei, Produse Petroliere, Gazolina si Etan prin Conducte si are ca obiect de activitate aprovizionarea rafinariilor din tara cu titei intern sau din import si derivate ale acestuia, precum si transportul de la rafinarii a produselor petroliere finite catre statiile de depozitare.
Compania a obtinut anul trecut un profit de 23,9 miliarde lei(0,6 milioane euro),  in ultimii ani cifra de afaceri avand o evolutie ascendenta, potrivit informatiilor prezentate de companie. Conpet nu a precizat cifra de afaceri realizata anul trecut, dar in 2002 vanzarile societatii au depasit  1.613 miliarde lei(51,6 milioane de euro)
Pentru perioada urmatoare, obiectivul prioritar al companiei este reprezentat de consolidrea pozitiei de transportator comun al titeiului brut si al produselor petroliere prin reteaua de conducte, urmare a preluarii recente de catre Conpet a activitatii de transport produse petroliere finite, activitate pe care o desfasura Petrotrans SA.
Principalii parteneri ai Conpet sunt SNP Petrom, Rompetrol Rafinare (Petromidia), Rafo Onesti, Astra Romana si Romeptrol SA. Colaborarea cu Petrom consta in preluarea, transportul si predarea titeiului autohton si din import la rafinarii.
Cel mai important proiect de dezvoltare in cadrul societatii este Proiectul de Reabilitare a Sistemului National de Transport Titei prin Conducte.
catalin.ciocan@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO