Eveniment

Cel mai aşteptat eveniment al anului de la Apple nu surprinde pe nimeni: Gigantul Apple a prezentat marţi noua gamă de iPhone 15 şi două modele de Apple Watch

Cel mai aşteptat eveniment al anului de la Apple nu...

Autor: Ştefan Stan

13.09.2023, 09:31 6471

Apple a prezentat marţi, la Cupertino, patru noi modele de iPhone şi două ceasuri actualizate, încercând să atragă consumatorii într-o economie în care aceştia îşi păstrează dispozitivele mai mult timp.

Preţurile pentru noile modele iPhone 15 Pro Max vor începe de la 1.199 de dolari - cu 100 de dolari mai mult decât în urmă cu un an - ceea ce reflectă strategia Apple de a compensa stagnarea vânzărilor de unităţi cu preţuri medii de vânzare mai mari.

Modelele Pro şi Pro Max sunt primele smartphone-uri cu cipuri de 3 nanometri realizate de TSMC, iar Apple a prezentat un nou GPU "revoluţionar" pentru o procesare grafică mai rapidă. Acestea au trei camere foto şi pot realiza "videoclipuri spaţiale" - un format proprietar conceput pentru a fi văzut prin intermediul căştii Vision Pro, care va fi pusă în vânzare anul viitor.

Toate cele patru modele folosesc acum un port universal de încărcare USB-C, ca urmare a cererilor formulate de autorităţile de reglementare din UE.

Linia de produse iPhone a companiei variază acum de la modelul de bază iPhone SE, care începe de la 429 de dolari, până la modelul Pro Max, la 1.199 de dolari. Deşi actualizările anuale sunt mai incrementale decât în urmă cu un deceniu, accentul pus de Apple pe modelele din gama superioară a crescut preţurile medii de vânzare de la 627 de dolari în 2015 la 890 de dolari în acest an, potrivit Counterpoint Research.

"Există un iPhone pentru toată lumea, care se adaptează la diferite obiceiuri, susţinut de numeroase programe de schimb şi reciclare", a declarat Paolo Pescatore, analist la PP Foresight. "Îmbunătăţirile semnificative privind zoomul optic al camerei foto vor ajuta Apple să concureze frontal cu rivali precum Samsung, atrăgând astfel utilizatorii să treacă la iPhone."
 
iPhone 15 standard şi iPhone 15 Plus, cu ecran mai mare, au camere îmbunătăţite, cu o cameră principală de 48 de megapixeli. Ambele pornesc de la acelaşi preţ ca şi în urmă cu un an, 799 de dolari şi, respectiv, 899 de dolari.
 
Noul Apple Watch Series 9 dispune de o nouă funcţie de recunoaştere a gesturilor, numită "double tap", care le va permite utilizatorilor să răspundă la apeluri şi să pună muzica pe pauză cu o atingere a cifrei indicelui şi a degetului mare. Ceasul, care începe de la 399 de dolari, este "primul produs Apple neutru din punct de vedere al emisiilor de carbon", a precizat compania. Ultra 2, o a doua generaţie a ceasului conceput pentru sportivi, va începe de la 799 de dolari.
 
Pe tot parcursul evenimentului, Apple şi-a promovat acreditările ecologice, afirmând că nu va mai folosi piele în niciunul dintre accesoriile sale. Aceasta a prezentat "FineWoven", un material personalizat pentru utilizarea în benzile de ceas şi carcasele iPhone, despre care a spus că vine cu o amprentă de carbon "semnificativ mai mică".
 
Evenimentul are loc într-un moment dificil pentru Apple. Este cea mai valoroasă companie din lume, dar veniturile au scăzut în ultimele trei trimestre. Cota de piaţă globală pentru cel mai important produs al său, iPhone, creşte încet, dar smartphone-urile în general sunt în scădere.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO