Eveniment

Cea mai scumpă cursă prezidenţială din istoria SUA: Joe Biden se grăbeşte să câştige sprijinul donatorilor şi să îşi umple ”cufărul de război” cu peste 1 mld. de dolari, suma pe care a obţinut-o în 2020

Cea mai scumpă cursă prezidenţială din istoria SUA:...

Autor: Ştefan Stan

28.04.2023, 08:58 151

Joe Biden se grăbeşte să câştige sprijinul timpuriu al donatorilor democraţi pentru candidatura sa la realegere, sperând să depăşească suma de 1 miliard de dolari pe care a obţinut-o în 2020, înaintea a ceea ce unii experţi prezic că va fi cea mai scumpă cursă prezidenţială din istoria SUA.

Anunţul lui Biden din această săptămână că intenţionează să candideze pentru un al doilea mandat în 2024 a permis echipei sale de campanie să înceapă serios strângerea de fonduri. La câteva ore de la declaraţia sa, aceştia au început să pună la punct ultimele detalii pentru un eveniment de două zile care va începe vineri la Washington şi care va reuni finanţatori de pe Wall Street şi alţi susţinători cu buzunare mari, au declarat persoane familiare cu acest subiect.

Pe lista participanţilor la eveniment, unde se aşteaptă să apară Biden şi soţia sa Jill, se află mulţi dintre cei care au contribuit la finanţarea ultimei sale campanii, au spus persoanele respective, inclusiv Jon Gray de la Blackstone, Roger Altman de la Evercore şi Blair Effron de la Centerview.

Dar consilierii săi încearcă să extindă baza de donatori pentru a include susţinători care nu au dat bani data trecută, au adăugat oamenii. Echipa lui Biden se aştepta ca 60 de donatori importanţi să participe la eveniment, dar de acum se aşteaptă să vină mai mult de două ori mai mulţi, au declarat două persoane care au fost informate cu privire la lista de invitaţi.

În interviurile cu o duzină de donatori, dintre care unii au vorbit sub rezerva anonimatului, potenţialii susţinători ai lui Biden au prezis că acesta va avea un avantaj incontestabil în ceea ce priveşte strângerea de fonduri, fiind un candidat în funcţie care nu se confruntă încă cu un contracandidat democrat serios. Mulţi donatori sunt energizaţi în special de hotărârea de a-l împiedica pe Donald Trump să se întoarcă la Casa Albă.

Cu toate acestea, mai mulţi au avertizat că Biden va trebui să depăşească o mare parte din acelaşi scepticism pe care candidatura sa îl generează în rândul alegătorilor în general, inclusiv preocupările legate de vârsta sa şi de ratingurile de aprobare mediocre. Alţii şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la ceea ce ei consideră a fi marca sa de economie populistă şi critica regulată a Americii corporatiste.

"Nevoia de bani va fi profundă", a declarat Bruce Heyman, fost ambasador al SUA în Canada şi fost bancher la Goldman Sachs, care a contribuit la creşterea participării în rândul alegătorilor din străinătate pentru Biden în 2020. "Nu numai că eu cred în Joe Biden - cred că ne aflăm într-un moment de criză în ceea ce priveşte ameninţarea la adresa democraţiei aşa cum o cunoaştem".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO