Eveniment

Ce spune premierul Ciolacu despre reducerea cheltuielilor bugetare: Statul trebuie să fie primul care face economii

Ce spune premierul Ciolacu despre reducerea cheltuielilor...

Autor: Laura Buciu

27.10.2023, 11:22 126

Statul trebuie să fie primul care face economii, a spus premierul Marcel Ciolacu, în deschiderea şedinţei de Guvern de vineri, în care va fi aprobat proiectul de OUG privind reducerea cheltuielilor bugetare.

„Aprobăm o serie de măsuri de reducere a cheltuielilor bugetare pe anul 2023 în vederea încadrării în ţinta de deficit bugetar asumat prin Programul de Convergenţă. Am spus de la bun început că statul trebuie să fie primul care face economii. De aceea, limităm şi reducem cheltuielile bugetare până la sfârşitul acestui an. Trebuie să ţinem deficitul sub control şi să nu punem în pericol fondurile europene sau PNRR-ul”, a spus premierul Marcel Ciolacu.

Acesta a precizat că acest act normativ nu se aplică pentru cheltuielile cu medicamentele şi materialele sanitare, cu serviciile medicale, pentru cheltuielile cu acţiuni şi programe de sănătate, precum şi în cazul cheltuielilor aferente unităţilor de învăţământ preuniversitar şi universitar.

De asemenea, limitările nu se aplică în cazul proiectelor finanţate din fonduri europene.

„Pentru finalizarea acestora, Guvernul va face alocări din Fondul de rezervă”, a mai spus Ciolacu.

Acesta a precizat că nu vizează doar reducerea cheltuielilor bugetare, ci şi creşterea absorbţiei fondurilor europene.

„Sprijinim finalizarea celor peste 2.800 de proiecte finanţate din fonduri europene nerambursabile, ce trebuie încheiate până la sfârşitul acestui an, prin acordarea de împrumuturi de la Trezorerie către primării, în limita sumei de 1 miliard de lei. Totodată, deblocăm o situaţie care trenează de ani de zile şi dăm posibilitatea transferului către autorităţile locale a imobilelor confiscate ca urmare a unor hotărâri definitive pronunţate în materie penală, dar nevalorificate, în vederea recuperării prejudiciilor. Astfel, cu o serie de condiţii extrem de clare, comunităţile locale vor putea prelua aceste imobile în vederea dezvoltării de noi proiecte investiţionale în beneficiul propriilor comunităţi”, a mai spus Marcel Ciolacu.

Pe ordinea de zi a şedinţei de Guvern de vineri sunt şi o serie de exproprieri, necesare realizării unor proiecte de infrastructură de interes naţional: drumul expres ce face legătura între Satu Mare şi graniţa cu Ungaria, precum şi Centura Timişoarei, partea de Sud.

„Alocăm fonduri suplimentare pe cofinanţarea proiectelor de mare infrastructură”, afirmă premierul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO