Eveniment

Ce spune Iohannis despre greva profesorilor: Sper ca oamenii să se întoarcă de marţi la şcoală, nu mai au pentru ce să facă grevă

Ce spune Iohannis despre greva profesorilor: Sper ca...

Autor: Cosmin Pirv

01.06.2023, 15:52 100

Preşedintele Klaus Iohannis speră că profesorii se vor întoarce de marţi la şcoală, în urma ordonanţei date de Guvern. „Nu mai au pentru ce să facă grevă”, a spus şeful statului.

„Întrega clasă politică a neglijat educaţia timp de 30 de ani aproape. Prima data când Educaţia a fost pusă la nivelul care i se cuvine a fost cu ocazia proiectului meu România Educată. Sigur, ştim cu toţii că Educaţia se face cu mult entuziasm, cu multă dăruire, este foarte valoroasă, dar nu vine pe gratis şi dascălii trebuie să primească ce li se cuvine, de asta oamenii au fost foarte supăraţi când în Parlament din proiectul Legii a fost scoasă exact partea cu salarizarea. Acolo a fost prevăzut că salarizarea în învăţământ la nivel de debutant începe de la salariul mediu pe economie. Când a fost scos acest articol, oamenii s-au simţit jigniţi şi de aceea am spus din capul locului că solicitările lor sunt legitime”, a declarat joi Klaus Iohannis.

Acesta susţine că greva a arătat politicienilor că şi dascălii ştiu să-şi ceară drepturile.

„Guvernul a decis să le acorde două lucruri importante. Primul, care nu este foarte dezbătut în public, dar mie mi se pare cel mai important, este recunoaşterea prin act normativ a dreptului de a avea grilă de salarizare care porneşte de la salariul mediu pe economie şi asta îi va pune pe dascăli acolo unde le este locul. Acest lucru a fost garantat deja prin ordonanţa care s-a dat astăzi. Al doilea lucru, tot uşor de înţeles, oamenii au spus şi până atunci? Şi până atunci există creşterile salariale care au fost statuate astăzi prin ordonanţă de urgenţă prin care cadrele didactice primesc lunar o mie de lei în plus la salariu şi personalul nedidactic primeşte 400 de lei”, a explicat preşedintele.

El a arătat că Guvernul a avut grijă să rezolve pe termen mediu şi lung grila de salarizare.

„În plus, Guernul a introdus în această ordonanţă că legea, chiar dacă apare poate mai târziu şi poate se acordă aceste creşteri doar în tranţe, totuşi se garantează că la nivelul anului 2024 cel puţin 40% din această creştere pe noua grilă va fi realizată efectiv”, a adăugat Iohannis.

El spune că Guvernul a decis foarte corect să dea ordonanţa de creştere a salariilor.

„Greva a durat un pic mult şi se pune întrebarea cine negociază pentru dascăli, fiindcă liderii de sindicat tot vin şi tot pleacă, dar ei sunt doar un fel de interfaţă. Guvernul le spune ceva, ei se duc şi consultă oamenii, este extrem de greu de imaginat cum poate să funcţioneze o negociere pe această bază, de aceea premierul a hotărât, foarte corect, să dea această ordonanţă indiferent cum se negociază. De ce? Fiindcă noi toţi am înţeles că sunt solicitări legitime. Eu sper să se înţeleagă bine această chestiune la nivelul sistemului şi oamenii să se întoarcă de marţi la şcoală, fiindcă nu mai au pentru ce să facă grevă. Pe termen mediu şi lung s-a garantat, pe termen scurt s-a dat creştere, iar pentru 2024 s-au dat în scris prin ordonanţă garanţii că Guvernul se va ţine de ce a promis”, a mai spus şeful statului.

„Eu cred că foarte mulţi dascăli se vor întoarce pur şi simplu la şcoală şi bine fac. În afară de asta, cum îndrăzneşte cineva să pună în dificultate examenele naţionale, este o generaţie care trebuie să dea Bacul şi să meargă la universităţi. Este o generaţie care dă examenul de capacitate, după ce Guvernul le-a dat tot ce au cerut”, a încheiat Klaus Iohannis.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO