Eveniment

Ce spune agenţia de rating Moody’s: economia României va creşte cu 3%, dar guvernul Ciolacu va depăşi deficitul bugetar asumat

Ce spune agenţia de rating Moody’s: economia României...

Autor: Roxana Rosu(Author), Răzvan Botea

02.04.2024, 00:06 908

5,7% din PIB va fi deficitul bugetar al României în 2024, crede agenţia de rating Moody’s, la ultimul raport asupra României „Guvernul nu va anunţa probabil noi măsuri de consolidare fiscală decât după alegerile parlamentare din a doua jumătate a anului 2024“.

Economia României va accelera în 2024, crede agenţia de rating Moody’s, în ultimul raport publicat despre România. Creşterea va fi susţinută de consum, dar şi de investiţiile publice, şi private, în timp ce Guvernul se va confrunta în continuare cu deficite macroeconomice ridicate.

Moody’s preconizează un deficit bugetar de 5,7% din PIB în 2024, mai mic decât a fost în 2023, dar mai mare decât ţinta guvernului de 5% din PIB. „Comisia Europeană va concluziona probabil în această primăvară că România nu şi-a îndeplinit obiectivele fiscale în cadrul procedurii de deficit excesiv, dar Moody’s se aşteaptă ca guvernul să nu anunţe măsuri suplimentare de consolidare decât după alegerile parlamentare din a doua jumătate a anului 2024“, se precizează în raport.

În opinia agenţiei de rating, puterea economică ridicată a pieţei locale este contrabalansată de instituţii publice slabe, precum şi de deficite fiscale şi de cont curent ridicate. Deficitul de cont curent, însă, remarcă analiştii agenţiei de rating, este finanţat din surse sustenabile, adică din fonduri europene care intră în ţară şi din investiţii străine directe.  Gradul de îndatorare a guvernului României este mai puternic decât al celorlaltor ţări cu acelaşi rating, dar se va deteriora treptat în anii următori, din cauza deficitelor fiscale ridicate şi a creşterii costurilor cu dobânzile.

Moody’s a păstrat ratingul de ţară al României la categoria recomandată investiţiilor, cu perspectivă  stabilă. Ratingul Baa3 acordat de Moody’s României reflectă potenţialul puternic de creştere a economiei, susţinut de fondurile importante de la Uniunea Europeană şi de investiţii străine directe. Cu toate acestea, ratingul suveran al României rămâne pe ultima treaptă recomandată investiţiilor.

„Perspectiva stabilă pune în balanţă forţa economiei româneşti cu dificultăţile continue ale Guvernului de a reduce în mod durabil şi semni­ficativ deficitele fiscale şi de cont curent ridicate. Deşi acestea nu prezintă riscuri iminente pentru profilul de credit al României, deficitele gemene reprezintă totuşi o sursă de vulner­a­bi­litate pentru solvabilitatea suveranului“, se arată în raport.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO