Eveniment

Ce se întâmplă cu starea de alertă? Iohannis: Trebuie prelungită. Nu este nevoie acum de stare de urgenţă

Ce se întâmplă cu starea de alertă? Iohannis: Trebuie...

Autor: Cosmin Pirv, Mediafax

13.10.2020, 20:06 761

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi seara, că în acest moment nu este necesară declararea stării de urgenţă, dar că starea de alertă trebuie prelungită.

„După părerea mea este foarte clar că starea de alertă trebuie prelungită şi sunt convins că va fi prelungită, dar cu ce perioadă bănuiesc că în această fază va fi prelungită cu încă o lună de zile”, a declarat, marţi seara, şeful statului în cadrul unei conferinţe de presă.

Întrebat de ce nu este necesară declararea stării de urgenţă, preşedintele a spus că sunt suficiente, deocamdată, măsurile care pot fi luate în baza legii speciale a stării de alertă.

„Nu există o definiţie universal sau european valabilă pentru starea de urgenţă. Ceea ce declară alte state din zona noastră, sau mă rog din Spania, este mai degrabă similar cu ce se numeşte la noi stare de alertă. Starea de alertă permite instituirea cam tuturor măsurilor şi restricţiilor necesare pentru a gestiona o astfel de pandemie. Exact din acest motiv s-a creat o lege specială pentru starea de alertă. (…) De când există această lege, Guvernul a putut să ia măsurile care se impun, deci nu este nevoie acum de stare de urgenţă. Dacă ajungem în situaţia în care măsurile să nu fie suficiente şi trebuie impuse alte restricţii ale libertăţilor atunci este de evaluat dacă se introduce local, regional, sau naţional, nu cred că va fi cazul, starea de urgenţă. În măsura în care experţii noştri vor veni cu aceste solicitări le vom discuta”, a mai spus Klaus Iohannis.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO