Eveniment

Ce propune Petrom pentru independenta energetica

29.01.2009, 18:40 16

Producatorii locali de gaze, Petrom si Romgaz, si-ar putea majora productia daca ar exista un sistem de transport capabil sa preia cantitatile suplimentare sau depozite mai mari.

"Stimularea productiei nationale de petrol, gaze si carbune este una dintre cele mai importante masuri pe care Romania trebuie sa le ia pentru a-si asigura independenta energetica. Exista un sistem de transport si distributie care poate fi eficientizat astfel incat Petrom si Romgaz sa poata produce mai mult. Practic, marirea productiei depinde in mare masura si de capacitatea sistemului de a prelua cantitatile de gaze suplimentare sau de a le depozita. Petrom poate produce mai mult, iar in urmatoarele 3-4 luni, productia noastra va creste cu circa un milion de metri cubi de gaze pe zi datorita investitiilor noastre. Daca am fi ajutati si de o infrastructura de transport mai buna, productia ar creste mai mult. In ceea ce priveste capacitatile de inmagazinare, acestea trebuie modernizate astfel incat sa scoatem necesarul din ele intr-un timp real", explica Mariana Gheoghe, CEO-ul Petrom, care asigura jumatate din productia locala de gaze si detine drepturile de explorare asupra tuturor rezervelor de titei locale.
In perioada crizei gazelor, Romania si-a asigurat stabilitatea alimentarii doar prin productia locala si depozite, ambele exploatate la maxim. Suplimentar, unele termocentrale au fost trecute pe pacura, in timp ce combinatele chimice au fost inchise. In acest context, CEO-ul Petrom spune ca analiza viabilitatii fiecarei industrii este fundamentala.
"Am vazut ca din cauza crizei internationale anumite industrii nu au mai fost viabile si poate ca este timpul sa se faca o analiza asupra acelor industrii care trebuie sa mearga inainte si asupra celor care ar trebui inchise. Foarte mult din ceea ce se produce in industria chimica se exporta, ceea ce inseamna ca prin actualele masuri privind pretul la care se face alimentarea cu gaze a acestor consumatori se face o subventie a exporturilor. Exista riscul ca din cauza factorului social mentinerea industriilor neviabile sa fie ajutate pe criterii de presiune", spune Mariana Gheorghe.
Mai departe, ea spune ca din cauza distorsiunilor din piata gazelor sunt blocate fonduri semnficative care ar putea fi folosite in cresterea productiei. In prezent, pretul gazelor din productia interna a Romaniei este la jumatatea valorii celor din import.
"Investitiile pot fi stimulate prin eliminarea distorsiunilor care mai exista, atat prin eliminarea cosului la gaze sau prin faptul ca pretul pentru gazele din productia interna reprezinta jumatate din pretul celor din import. Schimbarea sistemului de management al pietei de gaze poate debloca fonduri masive care pot fi utilizate in cresterea productiei de gaze. In paralel cu o strategie de aliniere a preturilor este importanta o componenta puternica de ajutor social pentru categoriile de consumatori cu venituri reduse, consacrata la nivel european. In ceea ce priveste fondul social de gaze, nu avem niciun acord cu noul guvern", mai spune Gheorghe.
Reprezentanta Petrom mai scoate in evidenta o deficienta majora a pietei gazelor din Romania: lipsa oricarei rute de interconectare.
"Criza gazelor ne-a dovedit faptul ca nu-i putem ajuta pe cei din jur si la randul nostru nu putem fi ajutati din cauza lipsei de interconectare. Trebuie luate niste actiuni acum", spune CEO-ul celei mai puternice companii din Romania.
Potrivit acesteia, in ciuda crizei, cererea de energie va creste pe termen lung, iar in productia de energie, petrolul, gazele si carbunii vor ramane in continuare cele mai importante resurse chiar daca sunt limitate. De aceea, ele trebuie sa se afle la baza strategiei energetice. In acelasi timp insa, investitiile in energiile regenerabile trebuie sustinute, la fel si cele in cresterea eficientei energetice.
"Eficienta energetica este o vorba mare mai ales in actualele conditii de piata, dar de fapt este vorba de schimbarea unor mentalitati nu numai de partea producatorilor, dar si de cea a consumatorilor", a mai spus Gheorghe.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO