Vezi galeria foto
(3 poze)
Eveniment

Cât de utilă este o nouă discuţie despre reducerea taxelor? România are cele mai reduse venituri din taxe şi contribuţii, ca pondere în PIB, din UE

Atâta timp cât România are cele mai mici venituri bugetare din UE, din taxe şi contribuţii, ca pondere în PIB (cu excepţia Irlandei care este un paradis fiscal), orice discuţie despre reduceri de noi taxe trebuie cu atenţie analizată. Analizele Comisiei Europene estimează pentru România, în acest an, venituri din taxe şi contribuţii obligatorii de 28,5 puncte procentuale din PIB. Este cel mai mic nivel de colectare din UE, cu excepţia Irlandei care are un sistem mai ciudat de taxare şi un PIB umflat artificial (de aici venituri reduse ca pondere în PIB). Media în UE a veniturilor din taxe şi contribuţii este, ca pondere în PIB (estimare pentru 2021), de 39,5%. Aşadar, bugetul consolidat al României are venituri din taxe şi din contribuţii obligatorii cu 11 puncte procentuale din PIB sub media Uniunii Europene. Nu discutăm aici de evaziune la TVA sau de puţina putere de colectare a veniturilor din veniturile pe muncă, ci de ceea ce avem de fapt. Dacă România ar colecta la buget cel puţin la media UE, asta ar însemna un plus în vistierie de 25 de miliarde de euro/an. Desigur că de vină aici sunt evaziunea, dar şi taxele mici/nişele fiscale, în unele locuri.

Citește continuarea pe zfcorporate.ro

AFACERI DE LA ZERO
Linkuri utile

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.