Eveniment

Care este impactul majorarii pretului gazelor cu 30%

19.12.2007, 17:32 16

O majorare a pretului la gazele naturale cu 30% la consumatorul final anul viitor ar putea incarca inflatia cu circa 2 puncte procentuale, astfel incat tinta de 3,8% stabilita de BNR ar putea ajunge la 5,8% la sfarsitul anului doar luand in calcul efectul majorarii gazelor, spun analistii.
Industriile care vor fi cel mai puternic afectate de aceasta majorare sunt chimia, petrochimia, dar si industria auto si siderurgia.
"Impactul direct al majorarii gazelor va fi depasi 1% in nivelul inflatiei, dar combinat acesta va ajunge la aproximativ 2%", spune Dragos Cabat, presedintele Asociatiei Analistilor Financiari.
E.ON Gaz Romania, compania de distributie a gazelor naturale controlata de germanii de la E.ON Ruhrgas, a anuntat ca pretul gazelor livrate consumatorilor casnici ar putea creste anul viitor cu 30% ca urmare a aprecierii pretului gazelor de import, iar de la 1 ianuarie majorarea ar putea fi de 10%.
"Nu mi se pare o crestere normala. Procentajul indicat de E.ON nu se justifica doar prin majorarea pretului gazelor importate, ci si prin cumularea deprecierii pe care a suferit-o leul in ultima vreme si care se ridica la aproximativ 15%", este de parere Liviu Voinea, directorul executiv al Grupului de Economie Aplicata.
Potrivit acestuia nu exista o masura concreta prin care autoritatile pot interveni pentru a contracara efectele negative pe care o majorare de asemenea amploare o poate avea asupra economiei in general.
In prezent, Romania importa aproximativ 40% din necesarul de 18 miliarde de metri cubi, cat este estimat consumul anual de gaze la nivel local.
Potrivit Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), gazele de import vor fi mai scumpe de la 1 ianuarie cu 50 de dolari/1.000 metri cubi, respectiv cu 15%-16%, pretul urmand sa ajunga la 360-365 dolari/1.000 metri cubi. Daca la aceasta majorare se adauga si deprecierea leului, practic doar 40% din cresterea estimata de E.ON Gaz ar trebui sa fie aplicata.
"Aceste societati trebuie intr-un fel controlate. Pana la urma intrebarea care se ridica este cat la suta din aceasta crestere este normala si cat este abuz de putere?", spune Voinea.
In prezent, consumatorii casnici platesc in medie 914,3 lei pe mia de metri cubi de gaze naturale in reteaua Distrigaz Sud si aproximativ 906 lei pe mia de metri cubi in reteaua E.ON Gaz Romania, ultima scumpire fiind anuntata la sfarsitul lunii septembrie cand preturile au crescut cu 3,7%. Preturile din productia interna sunt de 470 de lei pe mia de metri cubi principalii producatori fiind Romgaz si Petrom.
Distrigaz Sud, companie controlata de francezii de la Gaz de France, sustine necesitatea cresterii pretului la gaze naturale, dar in comparatie cu E.ON compania nu da niciun procentaj de crestere.
"Suntem in asteptarea deciziei autoritatilor privind stabilirea pretului gazului, avand in vedere ca pentru aprovizionarea cu gaze si distributia acestora in 2008 o crestere a pretului este necesara", au declarat reprezentantii Distrigaz Sud.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO