Eveniment

Care este adevărul despre cerealele ucrainene: câte din grânele programate pentru tranzit rămân, de fapt, în România?

Care este adevărul despre cerealele ucrainene: câte din...

Autor: Răzvan Botea, Iulian Anghel

19.01.2024, 00:07 2349

Fermierii au blocat, miercuri, trei puncte de trecere a frontierei în semn de protest faţă de faptul că o bună parte din cerealele ucrainene care ar trebui să tranziteze România ar rămâne, de fapt, aici şi au dat peste cap piaţa Cifrele oficiale arată că importurile din Ucraina s-au dublat în 2022, dar în 2023 au scăzut aproape de nivelul dinainte de război Ionel Arion, Pro Agro: ”Mai bine de 80% din cerealele care au intrat la procesare anul trecut erau cereale ucrainene.” Ce se ştie mai puţin este că şi cerealele ruseşti tulbură piaţa de export pentru că şi ruşii şi ucrainenii exportă la preţuri de dumping şi-i obligă pe alţii (fermierii români, de pildă) să coboare preţurile.

Nimeni nu spune oficial câte cereale din Ucraina, din cele care doar trebuia să tranziteze România, au rămas aici. Pentru că, probabil, administraţia nu ştie.

Problema agricultorilor români, separată de ce a transportatorilor, vine din două părţi: piaţa internă şi piaţa de export. Pe piaţa internă intră produse ieftine din Ucraina. Pe piaţa externă, Ucraina şi Rusia – pentru că sunt în război şi au nevoie de bani – vând sub cotaţiile de la bursele semnificative din lume. Rusia vinde în Africa şi la jumătate din preţul la care se fac tranzacţiile pe piaţa bursei cerealelor de la Chicago. Asta îi obligă pe fermierii români să coboare preţurile. Pentru că România este într-o situaţie aparte în Europa. Este una din puţinele ţări care produc cereale mai mult decât consumă. Jumătate din producţia de grâu, de pildă, este trimisă la export. Pe o piaţă în care Rusia şi Ucraina concurează cu preţuri mult mai mici. Cel mai mare producător de cereale din lume este China. Dar China, cu o populaţie de 1,4 miliarde de locuitori, nu produce destul şi are nevoie de importuri. Şi le ia din Rusia şi Ucraina. Agricultorii români îşi vând cerealele traderilor internaţionali, dar aceştia le dau bani mai puţini pentru că cerealele ruşilor şi ale ucrainenilor sunt mai ieftine. În plus, a intervenit şi problema internă - nu doar aici, ci şi în Polonia, Slovacia sau Bulgaria.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO