Eveniment

Canicula "incarca" facturile de electricitate ale bucurestenilor cu 7 milioane de euro

Canicula "incarca" facturile de electricitate ale bucurestenilor cu 7 milioane de euro

Click pentru imaginea intreaga

14.08.2007, 21:17 13

Electrica Muntenia Sud, compania de distributie si furnizare a energiei care acopera zona Capitalei si a judetelor Ilfov si Giurgiu, estimeaza pentru acest an afaceri de aproximativ jumatate de miliard de euro (1,6 miliarde de lei) in crestere cu 16%, in lei, fata de cifra de afaceri inregistrata anul trecut. Pachetul majoritar din actiunile companiei a fost castigat in urma cu peste un an de catre grupul energetic italian Enel, care a fost de acord sa plateasca 820 de milioane de euro pentru a aduce "lumina in Capitala". Desi contractul de privatizare a fost semnat, transferul de actiuni inca nu a fost realizat.
Unul dintre motivele care stau la baza acestei cresteri este consumul record de energie electrica inregistrat in vara acestui an. In cele trei luni de vara, Electrica Muntenia Sud ar putea incasa 22 de milioane de lei (7 milioane de euro) suplimentare datorate utilizarii excesive a aparatelor de aer conditionat si a ventilatoarelor. In total, incasarile din vara aceasta se vor ridica la aproximativ 130 de milioane de euro.
"Ca urmare a cresterii temperaturilor, consumul de energie electrica al clientilor Electrica Muntenia Sud a crescut in medie cu 10% in luna iunie 2007, fata de luna iunie 2006", au declarat reprezentantii companiei. Exclusiv pe segmentul de consumatori casnici, cresterea de consum a fost de aproximativ 11%, respectiv de 141.456 MWh pentru luna iunie 2007, fata de 127.537 MWh pentru luna iunie 2006.
"Pentru luna iulie 2007, compania a prognozat o crestere a consumului de energie electrica, exprimat in MWh, in medie cu 13% fata de luna iulie 2006, iar pentru luna august 2007, cresterea previzionata este de 10% fata de luna august 2006", au mai spus reprezentantii Electrica.
Una dintre principalele probleme cauzate de temperaturile extrem de ridicate din aceasta vara au fost penele foarte dese de curent cu care Electrica Muntenia Sud s-a confruntat.
La nivelul intregii tari acoperite de cele 8 companii Electrica, din care jumatate au fost privatizate, consumatorii casnici vor plati cu aproximativ 30 de milioane de euro mai mult la facturile de electricitate pentru vara aceastui an, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut. Facturile de electricitate au crescut la nivel national cu 21% in iulie si cu 14% in iunie, comparativ cu aceleasi perioade ale anului trecut, potrivit datelor Electrica calculate in lei. Calculele s-au facut aproximand consumul casnic ca fiind 30% din consumul total pentru iunie si pentru primele 26 de zile din iulie. Fata de 2006, pretul mediu luat in calcul a fost de 0,2993 lei/kWh, cu 9% mai mare.
In afara de favorizarea companiilor de distributie si furnizare a energiei, temperaturile mari au favorizat si alte segmente economice. Marii retaileri au inregistrat vanzari record de aparate de aer conditionat si de ventilatoare. Este de asteptat ca piata acestor aparate sa se tripleze anul acesta, ajungand la o valoare de aproximativ 45 de milioane de euro si un volum de 120.000 de unitati. Producatorii de bauturi racoritoare si marii berari au fost obligati sa-si sporeasca productia pentru a putea satisface cererea formata pe piata.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO