Eveniment

Calculele pentru rectificarea bugetara au inceput la Bucuresti, dar se termina la Washington

07.04.2005, 20:09 20

Discutiile privind rectificarea bugetara au inceput saptamana aceasta la Ministerul Finantelor, insa deznodamantul va fi cunoscut de-abia spre sfarsitul lunii, adica dupa negocierile pe care ministrul Ionut Popescu urmeaza sa le poarte la Washington cu expertii FMI.

Oficiali ai Aliantei aflate la guvernare s-au exprimat ieri pe marginea acestui subiect, invocand perspectiva unor taieri drastice de cheltuieli din bugetele tuturor ordonatorilor de credite. Ministrul finantelor nu a dorit sa faca precizari legate de afirmatiile vehiculate.

Negocierile cu FMI pornesc de la o tinta de deficit de 0,7% din PIB, asupra careia oficialii romani sustin ca au obtinut acordul Fondului.

De asemenea, Ionut Popescu spera sa flexibilizeze pozitia FMI prin prezentarea unor date privind executia bugetara pe primul trimestru, care ar veni sa sustina optimismul guvernului in privinta efectului negativ limitat al introducerii cotei unice asupra incasarilor la buget. Astfel, cifrele facute publice marti indica o mai buna colectare a veniturilor la bugetul statului comparativ atat cu estimarile, cat si cu realizarile din aceeasi perioada a anului 2004. Ministerul Finantelor sustine ca veniturile la bugetul de stat sunt cu 1,9% mai mari fata de aceeasi perioada a anului trecut, cresterea incasarilor mentinandu-se fata de primul trimestru din 2004, atat in sume nominale, cat si in preturi comparabile.

In lipsa unor precizari din partea ministrului finantelor, raman declaratiile liderului democrat Emil Boc, care a spus ieri ca "reducerile vor fi operate la toate ministerele, incepand cu Cabinetul primului- ministru, Secretariatul General al Guvernului, in general din sumele alocate la capitolul investitii".

"Daca nu vom face rectificarea bugetara, in octombrie nu vom avea bani sa platim bugetarii din Romania, nici parlamentarii, nici profesorii, nici pe cei din Sanatate, pentru ca se epuizeaza resursele financiare. De aceea este nevoie de rectificare si trebuie sa identificam 40 de mii de miliarde de lei din alte sectoare pentru a completa aceste pomeni electorale, lasate de PSD cadou noii guvernarii", a afirmat Boc.

Perspectiva unor taieri de cheltuieli generalizate a fost invocata ieri si de Laszlo Borbely, ministrul delegat pentru lucrari publice.

"Va fi o rectificare bugetara in jos, negativa, pentru toate ministerele. La Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului (MTCT) rectificarea va fi masiva, fiindca are proiecte mari", a spus Borbely.

El nu a putut preciza insa suma totala cu care vor fi reduse bugetele ministerelor sau al MTCT, in conditiile in care socotelile nu sunt definitivate.

In urma rectificarii, bugetul pentru autostrada Transilvania programat initial pentru 2005 la circa 350 de milioane de dolari va scadea, cel mai probabil, cu aproximativ 100 de milioane de dolari, a spus Borbely.

El a precizat ca MTCT trebuie sa gaseasca solutii pentru achitarea unor sume care ar fi trebuit platite de fosta guvernare. In aceasta situatie se afla proiectul autostrazii Transilvania (cu restante de circa 90 de milioane de euro), lucrarile de modernizare a drumurilor (4.000 de miliarde de lei) sau un credit contractat de la Banca Consiliului European pentru constructia de locuinte (700 de miliarde de lei).

razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO