Eveniment

Cadoul Fitch de Craciun: o nota cu un punct mai mare pentru riscul de tara

19.12.2003, 00:00 20



Agentia internationala de evaluare financiara Fitch a anuntat ieri imbunatatirea cu o treapta a ratingului acordat Romaniei, de la "BB-" la "BB".



Astfel, nota acordata de Fitch pentru riscul de tara ajunge la acelasi nivel cu cea data in septembrie de Standard&Poor's, in timp ce Moody's mentine un calificativ cu o treapta mai jos. Cu toate imbunatatirile de rating din ultimii doi ani, Romania este cotata inca mai slab decat Bulgaria de exemplu, de care o desparte o treapta in cazul Fitch si S&P, fiind inca departe de tarile din primul val de aderare la UE, evaluate ca "sigure" pentru investitii. Ratingul acordat de S&P are perspectiva pozitiva de imbunatatire, spre deosebire de Fitch, pentru care perspectiva este stabila.



Calificativul Fitch pentru creditele pe termen lung in moneda nationala a urcat de la "BB" la "BB plus".



Fitch avertizeaza ca principalul risc care poate afecta perspectivele economice in general pozitive sta in tentatia unei relaxari a politicii fiscale si in intarzieri in reforma structurala ca rezultat al presiunilor electorale de anul viitor.



Analistii agentiei considera insa ca riscul este atenuat, in parte, de sustinerea larga a obiectivului de aderare la UE in 2007.



In acelasi timp, Fitch noteaza ca sinergiile dintre reformele structurale, politica de venituri bugetare si stabilizarea macroeconomica sunt puternice in Romania, iar politica monetara nu poate sustine singura dezinflatia.



De asemenea, predominanta creditarii in valuta este vazuta ca o sursa de risc, atat timp cat multi debitori nu au venituri sau active in valuta.



Fitch considera ca tinta de deficit bugetar de 3% din PIB stabilita pentru anul viitor este potrivita in masura in care este insotita de majorari administrative ale preturilor la energie, necesare pentru reducerea arieratelor din sectorul energetic, de cresteri moderate ale salariului minim si ale salariilor din sectorul public, pentru sustinierea dezinflatiei.



"Mentinerea disciplinei fiscale este cruciala pentru sustinerea cresterii economice, a dezinflatiei si, in cele din urma, a aderarii la UE.



Date fiind datoria externa stabila si cresterea rezervelor valutare oficiale, Romania este mai putin vulnerabila la socurile externe, considera analistii agentiei.



Fitch se asteapta ca Romania sa consolideze progresul inregistrat in privinta stabilizarii macroeconomice si sa implementeze noi reforme, chiar daca perioada urmatoare va contine multe provocari, cum ar fi alegerile locale si nationale din 2004 si necesitatea realizarii unor reforme structurale dureroase din punct de vedere social. Evolutia prognozata ar permite Romaniei sa-si realizeze tinta aderarii la Uniunea Europeana in 2007.



Analistii agentiei arata ca presiunile la nivelul cererii interne care s-au acumulat incepand din vara, alimentate de cresterea salariului minim si de avansul constant al creditului in sectorul privat, au ridicat deficitul de cont curent la aproape 6% din PIB, in pofida majorarii ratelor dobanzilor de catre Banca Nationala a Romaniei (BNR).



Cu toate acestea, Fitch estimeaza ca investitiile straine directe vor acoperi jumatate din deficitul de cont curent al acestui an si aproape trei sferturi din deficit in 2004, pe fundalul unor fluxuri suplimentare de capital legate de procesul de privatizare. Ca urmare, se prevede mentinerea datoriei externe la niveluri moderate, de circa 34% din PIB si de 85% din veniturile balantei de cont curent, cu mult sub media luata in calcul la atribuirea ratingului "BB", de 46% si, respectiv, de 125%.



Fitch considera reformele structurale au fost lente in acest an, dar s-au inregistrat anumite progrese in privatizare, restructurarea companiilor si supervizarea bancara. Agentia a mai inclus intre aspectele pozitive faptul ca privatizarea SNP Petrom a inceput, cu mentiunea ca aceasta ar trebui finalizata pana in primavara anului 2004.



Datoriile la buget ale sectorului energetic continua sa fie semnificative, desi au fost limitate de majorarile de tarife, potrivit Fitch, care semnaleaza si introducerea de masuri pentru ameliorarea climatului de afaceri si reducerea coruptiei. De asemenea, Fitch noteaza ca Romania nu are deocamdata o "economie de piata complet functionala", potrivit Comisiei Europene, insa executivul UE a confirmat 2007 ca data posibila pentru intrarea Romaniei in UE.
razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO