Eveniment

Ca sa poata da pensii mai mari la anul, Guvernul a taiat de la salarii si sosele

17.10.2007, 21:22 24

Pentru a reusi sa majoreze pensiile cu 43% in anul electoral 2008, Guvernul a trebuit sa opreasca cresterea cheltuielilor cu salariile bugetarilor si sa majoreze alocarile pentru infrastructura sub media cresterii cheltuielilor totale bugetare.
De altfel, in cei patru ani de mandat, prioritatile bugetare ale Guvernului s-au mutat de la transporturi si infrastructura catre educatie, pensii si protectie sociala.
Bugetul pe 2008 are ca principale favorite educatia, protectia sociala si agricultura, in timp ce bugetul pe 2005 a cheltuit cei mai multi bani pentru transporturi, infrastructura si aparare. Aceasta este concluzia care reiese din analiza prioritatilor de cheltuieli ale Guvernului in bugetele construite in perioada 2005-2008. Anul viitor, educatia va primi de aproape patru ori mai multi bani decat in 2005, adica 16,6 mld. lei fata de 4,4 mld. lei in 2005. Datorita cresterii puternice a cheltuielilor programate pentru educatie, acest domeniu a trecut de pe locul cinci in topul preferintelor Guvernului (in 2005) pana pe primul loc in 2007 si 2008, beneficiind de cele mai mari alocatii bugetare.
O situatie asemanatoare a avut loc si la Ministerul Muncii, care are pregatite pentru 2008 cheltuieli de trei ori mai mari decat in 2005 (14 mld. lei, fata de 4,7 mld. lei in 2005). Ministerul Muncii a promovat astfel de pe locul patru (in 2005) in topul prioritatilor bugetului pana pe locul doi. Si agricultura se numara printre "vedetele" bugetului pe 2008, fiind pe locul trei in topul cheltuielilor de bani publici, loc identic cu cel ocupat anul acesta, dupa ce in 2005 si 2006 acest domeniu a lipsit din top 5 al cheltuielilor.
In acelasi timp, Ministerul Transporturilor este marele perdant al impartirii banilor publici pe anul viitor. Dupa ce in 2005 si 2006 Transporturile s-au aflat in centrul prioritatilor de cheltuieli ale Guvernului, acestea au decazut pana pe locul cinci (in 2007) si pe patru (in 2008). Pe durata celor patru ani de mandat al actualului Guvern (2005-2008), cheltuielile alocate Transporturilor, adica infrastructurii si locuintelor, au crescut cu numai 60%.
Un alt domeniu care a coborat dintre prioritatile Guvernului este Apararea, care ocupa locul al doilea in 2005 si a alunecat pana pe locul al cincilea in bugetul programat pentru anul viitor.
Cheltuielile publice pentru aparare au crescut in cei patru ani cu 45%. De altfel, Transporturile si Apararea au pierdut locuri in topul ministerelor cu cele mai mari cheltuieli, pentru ca banii alocati acestor domenii au crescut mult mai lent decat ritmul de ansamblu al cheltuielilor publice.
Cu alte cuvinte, Guvernul si-a reorientat prioritatile de la infrastructura catre educatie si protectie sociala, pe masura ce anii au trecut.
Pentru 2008, an in care se vor desfasura alegerile parlamentare, Guvernul a pregatit pentru protectie sociala una dintre cele mai ridicate cresteri de cheltuieli dintre toate rubricile bugetului public.
Astfel, cheltuielile publice cu protectia si asistenta sociala vor fi in 2008 de 50,1 miliarde de lei, cu 31% mai mari decat cele programate pentru anul acesta. Spre comparatie, cheltuielile totale ale bugetului general consolidat vor creste cu numai 20%. Principala tinta a banilor de protectie sociala este majorarea pensiilor cu 43% inca de la 1 ianuarie 2008, masura adoptata in vara acestui an.
Insa pentru a face rost de bani de pensii, Guvernul a trebuit sa-si reevalueze unele costuri, iar cheltuielile de personal au fost primele vizate.
Cheltuielile de personal vor creste cu numai 5% anul viitor, conform proiectului de buget, in timp ce ritmul mediu de crestere din ultimii patru ani a fost de peste 31%.
Ramane de vazut ce modificari va aduce Parlamentul acestor cheltuieli bugetare, in cadrul dezbaterilor care vor incepe pe 27 noiembrie, dupa data alegerilor europarlamentare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO