Eveniment

Business MAGAZIN. Deşi piaţa muncii dă primele semne de stagnare şi chiar scădere, lupta pentru talentele umane este mai strânsă ca niciodată. Companiile au o problemă majoră să găsească noi lideri

Autor: Ramona Cornea

25.11.2023, 19:30 1206

Deficitul de candidaţi este un subiect dezbătut îndelung şi constant pe piaţa muncii din România şi din regiune. An de an, temele de discuţie sunt aceleaşi: îmbătrânirea populaţiei, natalitatea scăzută, migraţia – factori importanţi despre care companiile ştiu că le lasă fără forţă de muncă. Într-un context în continuă schimbare şi cu o criză economică ce pare că bate la uşă, problema deficitului de candidaţi rămâne prezentă. Care este soluţia pentru a atrage şi ţine oamenii în companie? Răspunsul pare să vină de peste graniţe şi să se centreze pe angajat.

Industria de resurse umane trece printr-o perioadă de tranziţie imensă. Am vorbit despre «noul normal» când ne-am referit la perioada de după pandemia de COVID-19, dar adevărul este că nimic nu se simte normal. Evoluăm, trecem constant prin schimbări. În ultimii cinci-zece ani am trecut prin atâtea schimbări încât acum zece ani nu ne-am fi închipuit că se poate aşa ceva”, a spus Viktorija Proskurovska, intelligence manager pentru pieţe de muncă în cadrul Confederaţiei Mondiale a Ocupării Forţei de Muncă, cu ocazia conferinţei HR Insights Forum, organizată de Asociaţia Furnizorilor de Servicii de Resurse Umane (AFRSU). Ea citează un studiu care arată că, la nivel global, 77% dintre angajatori spun că se confruntă cu un deficit de talente, un nivel fără precedent. „Deficitul de forţă de muncă este prezent în toate industriile, nu este specific uneia dintre ele. Cred că aici tendinţele legate de îmbătrânirea populaţiei şi migraţia, precum şi evoluţia tehnologiei au toate un rol în nivelul de angajabilitate”, continuă Viktorija Proskurovska.

Conform unui raport al Manpower, România stă mai rău decât restul ţărilor din clasament în ceea ce priveşte ponderea angajatorilor care spun că se confruntă cu dificultăţi în recrutare, cu o medie de 81%. „Acesta este un subiect la care trebuie să ne gândim. De altfel, nu este singura ţară în această situaţie, sunt ţări din toată lumea care se confruntă cu probleme similare. Acesta este un punct foarte important. (...) Cum să rezolvăm aceste aspecte? Trebuie să construim o abordare a muncii centrată pe angajat”, crede Viktorija Proskurovska.

Deşi în piaţa muncii se aud zvonuri de o încetinire a recrutării sau chiar despre restructurări în anumite cazuri, Cătălin Ilie, recruitment & HR operations manager în cadrul Professional HR Agency, spune că depinde foarte mult de sectorul de activitate la care ne raportăm şi că, în funcţie de sector, există suişuri şi coborâşuri. „Deocamdată nu putem spune că există o reducere a ofertei astfel încât să se mute piaţa muncii către angajator şi mai puţin către candidat. Este încă o piaţă a muncii condusă de candidat, el decide dacă acceptă sau nu interviul sau oferta. Încă nu suntem într-o situaţie în care să primim foarte CV-uri de la candidaţi, nu pot să spun că se resimte la un nivel atât de puternic încât să anticipăm că va exista o criză similară cu cea din 2008 – 2009”, a spus el în cadrul aceleiaşi conferinţe.

La rândul său, Sorina Donisa, membru în boardul AFSRU şi CEO al companiei de recrutare în regim temporar Prohuman APT, a vorbit despre deficitul de personal, citând un studiu al AFSRU care arată că, în medie, un responsabil cu recrutarea trebuie să contacteze între 5 şi 15 candidaţi pentru a ocupa o poziţie de blue collar, iar pentru una de tip white collar media este de peste 15 candidaţi. „Dacă ne uităm la poziţiile de white collar, de specialişti, acolo efortul este şi mai mare. O majoritate de 55% dintre respondenţi au spus că trebuie să contacteze peste 15 candidaţi ca să închidă o poziţie”, afirmă ea.

Business MAGAZIN. Deşi piaţa muncii dă primele semne de stagnare şi chiar scădere, lupta pentru talentele umane este mai strânsă ca niciodată. Companiile au o problemă majoră să găsească noi lideri

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO